QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

U Chotíkova vyroste spalovna

15.02.2010 6:39

Přibližně za ohromné 2 miliardy Kč plánuje Plzeňská teplárenská postavit spalovnu komunálního odpadu poblíž obce Chotíkov na sever od Plzně. Fungovat by spalovna měla začít do pěti let.

chotíkov

Plzeňská teplárenská nyní zahájila práce na posudku vlivu stavby na životní prostředí. Materiál pro to vypracuje pražská firma Chemoprag. Budoucí spalovna má zajistit likvidaci odpadu z oblasti Plzeňska a vzniknout by měla do pěti let na současné skládce poblíž Chotíkova.

S teplárnou firma Chemoprag spolupracuje už tři roky na všemožných studiích a má velmi dobré reference z dokončených projektů. Studii na spalovnu v hodnotě pár milionů korun chce mít městská teplárenská co nejdříve, nejlépe do roka, aby získali nějaké peníze z EU. Program na bude šest miliard korun bude vyhlášen v březnu. Kromě Plzně se přihláší ještě Karviná. Připravují se ale i další spalovny v některých českých městech. Firmy tak můžou získat až 40 procent nákladů, kraje a města by dostaly dokonce ještě víc.

Teplárenská vyžaduje pro Plzeň a okolí zpracovávat 60 tisíc tun odpadu ročně. Do připravovaného projektu nyní začíná aktivně vstupovat i Plzeňský kraj, a tak není vyloučeno rozšíření nebo úprava kapacity spalovny.

Chystá se dohoda mezi krajem, Plzní, teplárnou a Sdružením měst a obcí Plzeňského kraje. Sdružení už ji schválilo, kraj se na to chystá nejspíš příští týden a město to bude projednávat první týden v březnu. Kraj následně zadá a zaplatí studii, která řekne, kolik odpadů a odkud může do spalovny směřovat. Bude hotová do šesti měsíců a podle ní by se měl změnit krajský plán odpadového hospodářství.

Důvodem stavby spalovny je především nechuť zahlcovat odpadem skládky. Ministerstvo také změnilo svůj náhled a peníze bude dávat i na tyto stavby spaloven.

Komunální odpad bude navíc regulérním palivem, tedy zdrojem energie, který Plzeň dost potřebuje, neumí si totiž dlouhodobě zajistit dostatek uhlí. Po zprovoznění spalovny by teplárna mohla nahradit až 15% uhlí. K tomu by spalovala ještě navíc i 15% biomasy. Další energeticky zajímavou komoditou může být pivovarské mláto, proto i s Prazdrojem vznikl společný projekční tým.

O finální technologii spalovny není zatím rozhodnuto. Teprve její dodavatel se zaváže ke konkrétním parametrům. Investor má nyný pouze studii proveditelnosti. Díky ní byla doporučena roštová spalovna s roční kapacitou 60 - 100 tišíc tun odpadu za 2,5 miliardy Kč používanou v Evropě.

Tím, že díky spalování by se mohly vydělat peníze za teplo a elektřinu, mohli by lidé z Plzeňska platit méně za odvoz komunálního odpadu. Zpracovaná tuna ve spalovně přijde na 2,5 - 3 tisíce Kč, což prý bude velmi dobrá cena, jeklikož poplatky za ukládání na skládce by měly do roku 2016 vzrůst až na šestinásobek, tedy 6 ticís korum za tunu.

Spalovna tedy nebude významným byznysem, měla by jen mírně vydělávat a hlavně méně devastovat životní prostředí!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24