QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

U vánočního stromečku v Habrmannově parku je k vidění ledový betlém - FOTKY

05.12.2023 11:25

Netradiční betlém je k vidění v Habrmannově parku v Plzni na Doubravce. Díky počasí by měl vydržet až do příštího týdne, zajděte se na něj podívat.

ledový betlém Habrmannův park_1223_MO4 (2)
ledový betlém Habrmannův park_1223_MO4 (2)ledový betlém Habrmannův park_1223_MO4 (1)ledový betlém Habrmannův park_1223_MO4 (3)

Ledový betlém byl v parku nainstalován o uplynulém víkendu v rámci rozsvícení vánočního stromu. Betlém tvoří sochy Marie, Josefa, malého Ježíška v kolébce, berana a oslíka před bránou s kometou.

„Vzhledem k aktuálnímu počasí by sochy mohly vydržet až do příštího týdne. Záležet bude samozřejmě také na tom, zda budou lidé respektovat to, že se soch nesmějí dotýkat. V opačném případě totiž postupně ztrácejí své kontury,“ říká mluvčí čtvrtého plzeňského obvodu.

Socha oslíka byla vyřezána z metrového ledového kvádru o váze 125 kilogramů přímo před návštěvníky rozsvícení vánočního stromu. Výroba ledového betléma zabrala několik dní.

„Vyřezávání betlému zabralo celkem 11 hodin. Člověk musí být velmi opatrný, led je velmi křehký a samozřejmě je potřeba mít speciální ostré nářadí,“ popisuje Petr Šťastný, který sochu vytvořil.

Na jednu menší ledovou sochu je potřeba 2 kubíky destilované vody, led se vyrábí 4 dny. Ideální teplota pro uchování ledové sochy je -8°C. Několik dnů vydrží sochy i při vyšší teplotě, záleží však na tom, jestli lidé respektují fakt, že se soch nesmějí dotýkat.

Foto ÚMO Plzeň 4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT