QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Úspěch pro plzeňskou zoo! Teraristé se po 15 letech dočkali mláděte agamy - FOTKY

31.05.2023 14:37

Relativně velcí ještěři Lophosaurus dilophus, s nápadně zvětšeným hrdlem a šupinami tvořícími hřeben táhnoucí se od hlavy až po ocas, pocházejí z druhého největšího ostrova světa, Nové Guiney. Zdárného odchovu se teraristé v Plzni dočkali po dlouhých 15 letech.

1
1agama-lophosaurus-dilophus-km (17)-upr-miniagama-lophosaurus-dilophus-km (38)-upr-miniagama-lophosaurus-dilophus-km (33)-upr-mini

„Příběh začíná v roce 2008, kdy jsme v Tropickém pavilonu Zoologické a botanické zahrady města Plzně přivítali nově příchozí pár stromových agam Lophosaurus dilophus. Ze získaného páru ovšem krátce po příjezdu uhynula samice a s ní na dlouhou dobu odešla též vidina plnohodnotného chovu s perspektivou mláďat,“ řekl Lukáš Pola, terarista plzeňské zoologické zahrady.

Pět let byl samec umístěn v expozici tropického terária (dnešní Království jedu), poté byl v roce 2013 deponován soukromému chovateli. „Tento krok později slavil úspěch a zoologická zahrada obdržela v roce 2015 tři mláďata (potomky tohoto původního samce), jež byla umístěna v chovatelském zázemí expozice Akva Tera. Dospělosti se dožila pouze dvě z nich; ukázalo se, že obě jsou samice. V květnu 2020 byly přemístěny do nově vybudovaného paludária s názvem Nová Guinea v návštěvníkům přístupné části expozice, kde jsou dodnes,“ uvedl Lukáš Pola.

Akva Tera získala v roce 2021 dospělého samce. Zezačátku nejevil o samice zájem. K vysněným mláďatům vedla dlouhá cesta. „Slibně vypadající, čili oplozená vejce, objevili ošetřovatelé až v září 2022. Vánoční nadílka s podobou očekávaného odchovu se ale nekonala. V prosinci 2022 se první mládě sice dokázalo proříznout skrze vaječnou skořápku, vylézt z ní však už nezvládlo. Stejným způsobem zahynulo také druhé mládě ze stejné snůšky,“ řekl Lukáš Pola.

„Na doporučení zkušeného chovatele byla zbývající vejce nalezená 11. prosince 2022 přemístěna do inkubátoru s teplotou 23,5 ºC s nadějemi, že tím bude jeden z možných faktorů neúspěchu eliminován. Ke zdařilému líhnutí došlo až 20. března 2023, kdy na svět přišlo první mládě, a to po 99 dnech inkubace. Druhé následovalo o tři dni později. Z dalších třech vajec ze snůšky z 1. ledna 2023 se vylíhla mláďata 10., 12. a 13. dubna (99 – 101 dní inkubace),“ popsal terarista plzeňské zoologické zahrady.

Celkem tedy ošetřovatelé oslavují pět vylíhnutých mláďat a drží pěsti dalším sedmi vejcím, která čekají v inkubátoru. Chovné trio můžete vidět v expoziční, návštěvnické části Akva Tera. Mláďata jsou zatím umístěna v chovatelském zázemí.

Foto z líhnutí: Jiří Doxanský, Foto K. Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24