QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V galerii Hess na Roudné vystavuje panenkářka Blanka Křížová! Fotky z vernisáže

03.12.2022 23:33

Nejsou to ledajaké panenky...Panenky od Blanky Křížové jsou opravdovým uměním, dívají se na vás jako by byly živé a měly duši. Vidět je můžete na výstavě ve Vinotéce a galerii Hess v Plzni na Roudné.

Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (4)
Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (4)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (5)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (7)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (50)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (8)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (9)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (11)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (10)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (13)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (12)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (15)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (16)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (17)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (18)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (19)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (20)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (21)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (22)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (23)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (24)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (25)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (26)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (29)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (31)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (32)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (33)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (34)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (36)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (37)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (39)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (41)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (42)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (45)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (43)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (47)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (48)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (56)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (57)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (58)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (59)Výstava panenky Blanka Křížová galerie Roudná foto QAP (60)CG0A5059

Blanka Křížová je opravdová umělkyně, i když její původní povolání je od umění velmi vzdálené. Při pohledu na její výtvory byste nikdy neřekli, že se celý život živila jako ekonomka.

Vernisáž výstavy s názvem Něžné vánoční dostaveníčko, na kterém jsou k vidění autorské dekorativní panenky z dílny Blanky Křížové, se konala v pátek 2. prosince ve Vinotéce Galerii Hess, Na Roudné 59 v Plzni. Výstava je k vidění až do 8. ledna 2023. 

Jde o zcela první samostatnou výstavu dnes již věhlasné panenkářky. "Vždycky jsem si přála mít vlastní výstavu," prozradila QAPu Blanka, která zatím vystavovala jen ve společných expozicích.

Panenky Blanky Křížové, která žije v Plzni, získaly nejedno významné ocenění. Například první místo na prestižní mezinárodní výstavě Prague Doll v roce 2018.

S tvořením panenek začala Blanka Křížová v roce 2014, do současné doby jich vyrobila více než tisícovku. Jak dlouho trvá vyrobit jednu panenku?  “To je těžké říci, je to individuální, záleží jakou panenku dělám,” řekla QAPu Blanka Křížová na páteční vernisáži. 

Textilní panenky jsou propracované do nejmenších detailů. Blanka Křížová tvořila i pro divadlo a některé panenky dělala na zakázku. “Tvořila už Audrey Hepburn, Marilyn Monroe nebo slavného rapera, u kterého ale měla mnoho práce s piercingem a tetováním,” řekl při úvodním slovu na vernisáži Zbyněk Suchý.

Páteční vernisáž si nenechala ujít ani starostka prvního městského obvodu Ivana Bubeníčková. “Je to krása, Blanka Křížová je opravdová umělkyně. Moc děkuji za pozvání, jsem v této galerii poprvé a jsem velmi mile překvapena, opravdu nádherné prostředí,” svěřila se starostka Ivana Bubeníčková.

Nadšeni z vystavených panenek byli i ostatní návštěvníci. “Já jsem okouzlena, velmi krásné. Je to i z toho důvodu, že panenky mám ráda. Úplně nadšená jsem z Fridy Kahlo. Přemýšlím o  tom, že bych jí koupila své kamarádce, která ji zbožňuje, udělala bych jí radost za těch padesát let našeho věrného přátelství,” prozradila Inka Brendlová, která má sama k umění blízko. Celých 20 let totiž působila v činohře plzeňského divadla a jak nám dále prozradila, ještě dnes se herectví věnuje. Pravidelně například jezdí do Prahy herectví vyučovat.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24