V neděli se plzeňská radnice a Nové divadlo zabarví domodra. Proč?

29.03.2023 11:19

Modře nasvícené Nové divadlo v Plzni a vernisáž výstavy upozorní na Světový den porozumění autismu. Modře zbarvená bude i radnice na plzeňském náměstí.

nove_divadlo_djkt_2021_foto_irena_sterbova

V neděli 2. dubna při příležitosti Světového dne porozumění autismu bude ve foyer Malé scény DJKT slavnostně otevřena Putovní výstava fotografií dětí s autismem, kterou pořádá občanské sdružení ProCit. Vernisáž začíná v 18:15 a během ní přednesou herci plzeňské činohry Denisa Cupáková a Libor Stach úryvky z publikace ProCit o autismu. V tento den bude také Nové divadlo nasvíceno modrou barvou symbolizující komunikaci a zároveň podporu lidem s autismem.

Podle Ireny Vítovcové, zakladatelky a předsedkyně spolku ProCit, je osvěta pro rodiny dětí s autismem klíčová: „Mezi lidmi často kolují mylné představy o tom, jak se porucha autistického spektra projevuje. Cílem naší výstavy je ukázat, že děti s autismem žijí svůj život podobně jako my ostatní a jejich jinakosti není třeba se obávat. Naopak, jejich odlišný způsob vnímání pro nás může být velkým obohacením.“

Děti s autismem mívají potíže porozumět světu kolem sebe, tomu, co vidí, co prožívají ony i ostatní lidé. Často se ztrácejí ve spleti sociálních vztahů, občas nerozumějí a neumějí si povídat. Díky putovní výstavě fotografií mohou o svém bohatém vnitřním světě vyprávět prostřednictvím velkoformátových snímků fotografa Kamila Holuba. Výstava fotografií dětí s autismem se vydala na své putování v září 2022 a vystřídala několik míst v Plzni a Plzeňském kraji. Ve foyer Malé scény bude k vidění do konce dubna 2023, poté se přesune do Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje a v červnu do kavárny Pappa Coffee.

Osvětová kampaň „Česko svítí modře“ vznikla v roce 2014 a od této doby se každoročně 2. dubna do modré barvy zahalují významné budovy napříč republikou, Divadlo J. K. Tyla se k akci připojilo v roce 2015. V Plzni se kromě Nového divadla modře rozsvítí také radnice města Plzně a budova ČEZ. „Vyjádření podpory pro nás hodně znamená, pro rodiny, které se starají o dítě s autismem, jsou porozumění a vstřícnost společnosti nesmírně důležité,“ uvedla Irena Vítovcová.

ProCit:

Občanské sdružení ProCit pomáhá dětem s autismem i jejich rodinám už více než 13 let. Zajišťuje víkendové i týdenní pobyty, logopedický kroužek, plavecké kurzy a cvičení pod vedením odborných lektorů. Rodiny, kterých v současnosti ProCit sdružuje na 255 z celého Plzeňského kraje, se mohou setkávat, vyměňovat si zkušenosti nebo se obrátit na odborníky z celé České republiky.

Pro veřejnost pořádá ProCit akreditované kurzy a semináře a také benefiční akce, jejichž prostřednictvím je možné činnost sdružení i rodiny autistických dětí podpořit.

Na sobotu 29. dubna chystá sdružení 7. ročník charitativního rodinného běhu Run for ProCit, který se uskuteční v Borském parku. Na září se připravuje tradiční koncert zpěvačky Vlaďky Bauerové, letos s hostem Petrem Kolářem, a sdružení ProCit organizuje také první ročník konference Život s autismem, která se uskuteční 22. listopadu 2023.

Foto divadlo Irena Štěrbová, ProCit Kamil Holub

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24