QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V plzeňském pivovaru proběhlo tradiční smolení sudů. Bednáři přijali nového parťáka - FOTKY

09.09.2025 13:42

V úterý 9. září proběhlo v Plzeňském Prazdroji tradiční podzimní smolení sudů. Letos mělo slavnostní nádech, bednáři totiž mezi sebe přijali nového kolegu Jana Fencla. Ten redaktorce QAPu prozradil, že si tím splnil svůj dlouholetý sen. 

smolení sudů pivovar_0925_QAP (4)
smolení sudů pivovar_0925_QAP (4)smolení sudů pivovar_0925_QAP (2)smolení sudů pivovar_0925_QAP (1)smolení sudů pivovar_0925_QAP (3)smolení sudů pivovar_0925_QAP (5)smolení sudů pivovar_0925_QAP (6)smolení sudů pivovar_0925_QAP (7)smolení sudů pivovar_0925_QAP (8)smolení sudů pivovar_0925_QAP (9)smolení sudů pivovar_0925_QAP (10)smolení sudů pivovar_0925_QAP (11)smolení sudů pivovar_0925_QAP (12)smolení sudů pivovar_0925_QAP (13)smolení sudů pivovar_0925_QAP (14)smolení sudů pivovar_0925_QAP (15)smolení sudů pivovar_0925_QAP (16)smolení sudů pivovar_0925_QAP (17)smolení sudů pivovar_0925_QAP (18)smolení sudů pivovar_0925_QAP (19)smolení sudů pivovar_0925_QAP (20)smolení sudů pivovar_0925_QAP (21)smolení sudů pivovar_0925_QAP (23)smolení sudů pivovar_0925_QAP (22)smolení sudů pivovar_0925_QAP (24)smolení sudů pivovar_0925_QAP (25)smolení sudů pivovar_0925_QAP (26)smolení sudů pivovar_0925_QAP (27)smolení sudů pivovar_0925_QAP (28)smolení sudů pivovar_0925_QAP (29)smolení sudů pivovar_0925_QAP (30)smolení sudů pivovar_0925_QAP (31)smolení sudů pivovar_0925_QAP (32)smolení sudů pivovar_0925_QAP (33)smolení sudů pivovar_0925_QAP (34)smolení sudů pivovar_0925_QAP (35)smolení sudů pivovar_0925_QAP (36)smolení sudů pivovar_0925_QAP (37)smolení sudů pivovar_0925_QAP (39)smolení sudů pivovar_0925_QAP (38)

V plzeňském pivovaru dnes opět ožila tradice stará více než 180 let. Bednáři při podzimním smolení ošetřili velké ležácké sudy, ve kterých zraje pivo Pilsner Urquell stejným způsobem jako v době založení pivovaru. Atmosféru letos zpestřila výjimečná událost, po třech letech učení byl na bednáře slavnostně pasován sedmatřicetiletý Jan Fencl ze Starého Plzence.

Prazdroj má ve svých historických sklepích více než stovku těchto dřevěných obrů. Vždy na jaře a na podzim je bednáři vyvalí ven a část z nich znovu vysmolí. Letos se takto dostalo péče třiadvaceti sudům, každý s objemem téměř čtyřiceti hektolitrů.

Prázdný sud váží kolem 900 kilo, proto je při práci nutná účast celé osmičlenné party. Do vnitřku sudu se nalije smola rozehřátá na 200 stupňů Celsia, která se následně převalováním rovnoměrně rozprostře po celé ploše. Díky tomu pivo nepřijde do přímého kontaktu se dřevem a zachová si čistou chuť. 

„Smolení je tradiční postup údržby dřevěných sudů a jde v podstatě o jejich dezinfekci před opětovným naplněním pivem,“ vysvětlil mistr plzeňských bednářů Karel Hofman.

Základním materiálem pro výrobu smoly je pryskyřice, která se získává z jehličnatých stromů hlavně z borovic. Plzeňští bednáři používají směs čínské, kanadské a americké pryskyřice.

Smolení sudů je fascinující podívaná. Jak můžete vidět v naší fotogalerii, na obří devítisetkilový sud je opravdu potřeba silných paží, sehranosti a řemeslné zručnosti. Po převalování se přebytečná smola vylije a znovu použije.

Dnešní slavnost navíc zpestřila výjimečná událost. Právoplatným bednářem se stal sedmatřicetiletý Jan Fencl ze Starého Plzence, který se jako tovaryš u prazdrojských bednářů učil řemeslu od roku 2022. Jeho premiéru v nové roli přišla sledovat i hrdá rodina.

„Je to jeho splněný sen,“ prozradili. A Jan Fencl jim dal za pravdu: „Kdysi jsem četl v novinách článek o smolení sudů a řekl jsem si, že bych chtěl bednařinu po vyučení jednou dělat. Trvalo spoustu let, než jsem získal zkušenosti a mohl se o místo ucházet. Bednáři jsou skvělá parta, moc se mi tu líbí,“ usmíval se nový člen party.

Podle něj je nejtěžší částí práce tvarování obručí na sud: „V žádných učebnicích se nedočtete jak na to, je to řemeslo, které se předává a nikde jinde se nenaučí.“

Samotný okamžik přijetí se nesl v duchu tradic. Jan Fencl získal vandrovní knížku a vyslechl si přání „Dej Bůh štěstí“. Poté následoval slavnostní přípitek. „Díky bednářům můžeme v našich historických sklepích dál nechat zrát pivo Pilsner Urquell tak, jako tomu bylo v době založení pivovaru,“ konstatoval emeritní vrchní sládek Václav Berka. „Můžeme tak porovnávat plzeňské pivo uvařené tradičním, roky ověřeným technologickým postupem a hlídat jeho neměnnou chuť i v nejmodernějších nerezových tancích."

Pro přijetí mezi bednáře musel Jan Fencl složit tradiční zkoušku, ručně vyrobit soudek. „Jde o starý zvyk, který nejlépe ukáže, jestli tovaryš ovládá všechna specifika zpracování dubového dřeva a výroby sudu. Pokud jeho soudek těsní a neteče, je správně vyrobený a tovaryš uspěl,“ vysvětlil mistr plzeňských bednářů Karel Hofman.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus 15 let 08_10