QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V pondělí odpoledne vyšla na obloze betlémská hvězda. Viděli jste ji?

22.12.2020 12:00

Po téměř 400 letech jsme v pondělí odpoledne mohli na obloze pozorovat astronomický úkaz, při kterém se k sobě těsně přiblížily planety Saturn a Jupiter. Zahlédli jste také betlémskou hvězdu?

hvězda

Na podobnou podívanou se můžeme těšit až v roce 2080. Přiblížení planet bylo pozorovatelné pouhým okem. Ideální podmínky pro pozorování Saturnu a Jupiteru byly na vyvýšeném místě s výhledem nad jihozápad. V půl osmé večer potom planety zapadly a začnou se od sebe znovu vzdalovat.

Přiblížení těchto dvou planet se říká betlémská hvězda proto, že právě tento astronomický jev přiměl podle biblické tradice tři mudrce z východu putovat do Betléma, aby se poklonili narozenému Ježíškovi a předali mu dary. Odborníci se shodují v tom, že se jednalo právě o přiblížení Saturnu a Jupiteru.

„Samozřejmě přiblížení je pouze díky perspektivě, Jupiter od nás bude ve vzdálenosti 762 milionů kilometrů, Saturn asi dvakrát dále,“ řekl Jiří Dušek, ředitel hvězdárny v Brně.

Pozorovali jste také přiblížení těchto dvou planet? Pořídili jste si zajímavou fotografii? Pochlubit se můžete v komentáři pod článkem. Nám poslala fotografie čtenářka až z Kalifornie.

Foto: čtenářka QAp.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24