QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

V Rokycanech pokáceli v chráněné aleji nemocné stromy – FOTKY

06.12.2022 12:05

Alej na Práchovně byla vysázena v roce 1830. Nachází se na východním okraji Rokycan a vede podél Padrťského potoka. Alej je tvořena necelou stovkou stromů, kolem dvaceti z nich jsou ještě stromy původní. Alej je chráněna jako významný krajinný prvek, částí vede cyklostezka. Dva stromy bylo nutné z bezpečnostních důvodů pokácet.

pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (3)
pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (3)pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (1)pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (2)pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (4)pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (5)pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (6)pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (7)pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (8)pokácené stromy_Rokycany_122_Rokycany (9)

Odborníci pokáceli lípu a olši. „Lípa měla podle vyšetření pomocí akustické tomografie výrazně zhoršený zdravotní stav. Tomografická zkouška prokázala rozsáhlou hnilobu kmene, zbytková stěna byla nedostatečná,“ uvedlo město Rokycany.

„Olše byla také ve špatném stavu. Projekt péče o stromy z roku 2020 uváděl infekci kmene, hodnotil její zdravotní stav jako výrazně zhoršený a navrhoval obvodovou redukci. Od té doby se však její stav dále zhoršoval a klesala i vitalita. Na kmeni byl patrný velký podélný defekt svědčící o rozsáhlé hnilobě kmene. V minulosti již u této olše došlo k odlomení části koruny, nyní je další část odumřelá,“ popsalo město stav stromů.

Oba stromy rostly na veřejném prostranství v blízkosti cyklostezky, v místě poměrně vysoké frekvence pohybu osob.

„O povolení kácení požádalo město Rokycany příslušný Odbor životního prostředí. Při procesu povolování kácení dřevin se spolky, jejichž hlavním posláním je ochrana přírody a krajiny, mohou při zákonem stanovených podmínkách povolovacího procesu zúčastnit a podávat námitky, pokud mají zájem. Žádný spolek se do tohoto povolovacího procesu nezapojil,“ uvedlo město Rokycany.

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24