QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Rokycanech už jsou v provozu kašny a fontány - FOTKY

20.04.2023 9:43

V Rokycanech se během třetího dubnového týdne vrátily do provozu kašny a fontány. V provozu je také pítko na pěší zóně v Palackého ulici.

Kašna_Masarykovo náměstí
Kašna_Masarykovo náměstífontána_Park U Plzeňské brányKašna_Masarykovo náměstí_nasvícenáKašna_ulice Míru 2Kašna_ZŠ ulice MíruSpilka_archivní

„Před zahájením sezony prošly kašny i fontány servisní prohlídkou technologií, všechny byly v pořádku. Kašny prochází kontrolou vždy na jaře a na podzim. Při jarní údržbě jsou demontovány dřevěné kryty kašen, vše je vyčištěno, a kromě technologií jsou zkontrolovány i samotné nádrže na vodu,“ vysvětlila Jana Švorcová z Odboru rozvoje města Městského úřadu Rokycany, která má správu vodních prvků ve své gesci.

Naposledy prošla větší opravou kašna na Masarykově náměstí v srpnu 2022, kdy restaurátoři čistili a doplňovali pískovec a zároveň muselo být vyměněno čerpadlo na vodu.

V provozu jsou dvě kašny, a to na Masarykově náměstí a u Základní školy ulice Míru, a fontány Kamenná stuha v parku U Plzeňské brány a ve Spilce pod Masarykovo náměstím. Kašny i fontány jsou po setmění nasvíceny.

Voda v kašnách není určena k pití, vyjma pítka v Palackého, z důvodu udržení její čistoty ve veřejném prostoru a ochrany složité technologie fontány je nutné vodu chemicky upravovat.

Roční provoz kašen a fontány vyšel město v roce 2022 na 655 tisíc korun.

Foto město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24