Ve Zvíkovci odhalili pod kostelem podzemní kryptu! Podívejte se na FOTKY

03.04.2023 8:37

Pod kněžištěm kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Zvíkovci se podařilo zdokumentovat podzemní kryptu. Co průzkum přinesl?

průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (14)
průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (14)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (12)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (1)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (2)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (3)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (4)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (5)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (6)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (7)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (8)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (9)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (10)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (11)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie (13)průzkum Zvíkovec_0323_Naše historie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Zvíkovci na Rokycansku právě prochází výraznou rekonstrukcí. Nepotvrzená zpráva z roku 1937, která hovořila o neznámé hrobce v podzemí chrámu, vyvolala detailní průzkum podlahy kostela. Hlavní fáze nedestruktivního průzkumu nepřístupného podzemního objektu proběhly v průběhu února a března 2023.

Průzkum pro člověka nepřístupné podzemní místnosti přinesl mnoho zajímavých informací. „Uvnitř veliké podzemní místnosti se podařilo zdokumentovat nápisovou destičku se zatím nerozluštěným textem a jedno výjimečné kamenosochařské dílo. Jde o renezanční alianční znak Václava Varlejcha z Bubna a Aleny z Bukova, který byl někdy v minulosti z neznámých důvodů přenesen do hrobky a položen na podlahu u jižní stěny podzemní místnosti,“ informoval Petr Uher, starosta Zvíkovce s tím, že rozluštění textu bude možné až po vytvoření všech detailních 3D modelů.

„V interiéru chrámu probíhá čilá stavební činnost a pro zabezpečení majetku, strojů a zdraví lidí, pohybujících se v kostele, bylo zapotřebí zjistit, zda se opravdu mělce pod podlahou nachází neznámá podzemní prostora a pokud ano, tak prozkoumat v jakém je stavu. Hlavním úkolem průzkumu tedy byla snaha o eliminaci nebezpečí projevu neznámého podzemí na povrchu,“ uvádí starosta.

 

alianční znak

  • označení pro zobrazení dvou znaků (erbů), které vyjadřují alianci původních samostatných znaků
  • je zpravidla tvořen spojením nebo sdružením rodových znaků manželů, nebo rodového znaku se znakem úřadu, či řádu

V rámci projektu „Nedestruktivní průzkum podzemí ve Zvíkovci“ byla úspěšně otestována i nová část mapovacího systému a zařízení pro 3D skenování. Data z průzkumné sondy umožní vytvoření přesné a detailní digitální kopie celého nepřístupného podzemí i všech objektů v něm uložených.

Zpracování obrovského množství dat z terénního průzkumu zabere ještě nějaký čas. Kromě kovové destičky s textem přinesl průzkum další zajímavosti. „Průzkumná sonda nám odhalila velkou podzemní místnost, která je zaklenuta valenou klenbou s lunetami na východní a západní straně. Stěny i klenba jsou omítnuty a vybíleny,“ popisuje starosta Zvíkovce.

„U jižní stěny podzemní místnosti byl podrobně zkoumán a dokumentován velký kámen z jemnozrnného pískovce zdobený výrazným sochařským reliéfem. Jde o výjimečné renezanční kamenosochařské dílo. Proti očekávání to není náhrobní, ani epitafní kámen některého ze zde pohřbených. Jedná se o alianční znak Václava Varlejcha z Bubna a Aleny z Bukova. Kámen byl do hrobky umístěn až druhotně. Původní místo jeho uložení není známo. Jistě se však jednalo o velmi významné místo, spjaté s obdobím, kdy Zvíkovec patřil právě jmenovanému šlechtici,“ upřesňuje Petr Uher.

„Kámen o rozměrech přibližně 85 cm x 90 cm byl detailně naskenován a získaná 3D data poslouží k vytvoření jeho přesné kopie, která bude ve Zvíkovci představena někdy v průběhu příštího roku,“ uzavřel starosta.

Na průzkumu neznámého podzemí ve Zvíkovci spolupracovaly organizace: Městys Zvíkovec, Naše historie z.s., Městský úřad Rokycany a Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště Plzeň.

Foto Naše historie z.s.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24