QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vedení Plzně stanovilo priority. Chce zachránit kulturní dům Peklo

30.01.2023 13:04

Nové vedení Plzně stanovilo priority v kulturně-investiční oblasti. Patří mezi ně KD Peklo i městské lázně. Ohledně DEPO2015 chce Plzeň postupovat umírněněji. Ukazuje se totiž, že investice by byly více než miliarda korun.

peklo

„Naším hlavním cílem je zachránit dvě kulturní památky, se kterými má řada Plzeňanů spojeny nezapomenutelné okamžiky svého života. Uvědomujeme si, že Peklo i budova městských lázní mají pro Plzeň a její občany nespornou architektonickou i duševní hodnotu. Vrátit do nich život považujeme za naši povinnost,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Priority v kulturně-investiční oblasti byly stanoveny na základě ekonomické situace a průzkumu s názvem Názory obyvatel na kulturu statutárního města Plzeň 2022. Detailní výsledky naleznete zde.

„Veřejnost vyjádřila jasnou nespokojenost se stavem kulturního domu Peklo a zejména s absencí kvalitního kulturního, respektive koncertního sálu s dobrou akustikou. V rámci připomínek ke kulturní infrastruktuře města pak nejčastěji zazníval právě požadavek na opravu KD Peklo, ve kterém lidé kromě dobré akustiky oceňovali také vhodné umístění v centru města,“ upřesnila radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková.

Koncem loňského roku Rada města Plzně jmenovala pracovní skupinu odborníků a zástupců magistrátu, která bude osud KD Peklo řešit. Psali jsme zde. Skupina by se měla sejít v první polovině února a bude řešit obsahovou náplň a možnosti rekonstrukce kulturního domu, který je z důvodu špatného stavu zavřený a chátrá.

Městské lázně:

Plzeň chce participovat i na projektu Plzeňského kraje, jenž zahajuje záchranu městských lázní. V nich má vzniknout multikulturní prostor mimo jiné i pro Západočeskou galerii v Plzni. Lázně nyní čeká vypracování několika studií včetně stavebně-historického průzkumu. Více naleznete zde.

DEPO2015:

Umírněněji chce radnice přistoupit k projektu Kulturního a kreativního centra DEPO2015. Projekt počítá s rekonstrukcí obou částí autobusové haly. Jeho první fáze byla odhadována na 520 milionů korun, dnes by však jako celek stála přes miliardu korun. Navíc se ukázalo, že je projekt podmíněn kompletní rekonstrukcí přilehlé ulice, což záměr významně prodražilo. Město rovněž čeká na dokončení projektové dokumentace a vydání stavebního povolení.

„Oproti předpokladům se násobně zvýšila cena projektu, a také se ukázalo, že je podmíněn kompletní rekonstrukcí Preslovy ulice včetně obnovy inženýrských sítí. Čekáme na dokončení projektové dokumentace a s developery v přilehlých oblastech jednáme o tom, že by se na obnově sítí finančně podíleli. V další fázi budeme připraveni projekt realizovat po dílčích etapách, u kterých rovněž počítáme s využitím evropských a státních dotací,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Bosák.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24