Vláda schválila nová opatření. Mění se platnost certifikátů i podmínky pro pozitivní

27.01.2022 13:05

Omezení platnosti certifikátu bude platit až od 15. února, vláda tak dala občanům ještě dva týdny, aby se očkovali třetí dávkou. Lidé, kteří mají pozitivní PCR test, pak nemusejí podstupovat testování ani karanténu.

VRL06305

Vývoj varianty omikron odpovídá predikcím, na základě kterých vláda rozhoduje. Očekáváme, že pandemie s variantou omikron během příštího týdne dospěje ke svému vrcholu,uvedl premiér Petr Fiala.

První schválené opatření se týká platnosti certifikátů. Od 15. února začne platit v České republice omezení platnosti certifikátů o dokončeném očkování u osob starších 18 let na maximálně 270 dnů. Stejné nařízení v rámci evropského digitálního certifikátu, které vydala Evropská komise, bude platit už od 1. února, ale vláda se rozhodla dát českým občanům ještě další dva týdny, aby se stihli naočkovat třetí dávkou, a platnost certifikátu si tak prodloužili.

„Toto opatření se týká situace, o které víme dlouhodobě. Evropská unie přijala nařízení, že od 1. února letošního roku končí platnost certifikátu pro všechny, kteří byli očkováni před 7. květnem druhou dávkou a nemají dávku posilovací. My jsme se toto opatření rozhodli zavést od poloviny února. A to z toho důvodu, že chceme ještě jednou všechny občany, kteří by mohli dostat posilovací dávku, vyzvat, aby na třetí dávku přišli. Tito lidé mohou jít do jakéhokoliv očkovacího centra a nemusí se objednávat,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Pokud se člověk naočkuje třetí posilovací dávkou, bude mu očkovací certifikát prodloužen na dobu neurčitou.  

Druhé nově schválené opatření se týká lidí pozitivně testovaných na covid-19. Nově 30 dnů po pozitivním PCR testu, nebudou muset lidé podstupovat testování nebo karanténu. „Víme, že karanténa u omikronu stačí pět dnů. Ten, který omikron prodělá, tedy byl v izolaci a měl pozitivní PCR test, je od data odebrání testu třicet dnů téměř bez rizika nakažení a je u něj nulové riziko, že by měl vážný průběh onemocnění,“ upřesnil Vlastislav Válek.

 

foto: vlada.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24