QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vládě jde jen o peníze! Stovky lidí protestovaly proti zrušení letiště v Líních - Fotky

15.11.2022 16:59

Před hangárem č. 3 - muzeum Classic Trainers v Líních se sešli všichni, kteří nesouhlasí s demolicí letištní plochy a přilehlých budov na místím letišti. I přes nepříznivé počasí lidé setrvali až do samotného konce události. Největší ovace si zasloužil právník, který uvedl, že bude bojovat za spravedlnost a zachování letiště.

qap
Protest GigafactoryProtest Gigafactory1Protest Gigafactory2Protest Gigafactory3Protest Gigafactory4Protest Gigafactory5Protest Gigafactory7Protest Gigafactory6Protest Gigafactory8Protest Gigafactory9Protest Gigafactory10Protest Gigafactory11Protest Gigafactory12Protest Gigafactory13Protest Gigafactory15Protest Gigafactory14Protest Gigafactory16Protest Gigafactory17Protest Gigafactory18Protest Gigafactory19Protest Gigafactory20Protest Gigafactory21Protest Gigafactory23Protest Gigafactory22qap

Ve 14:30 začal protest letců, pilotů, sympatizantů a občanů okolních obcí. "Jde o názorový mítink pouze k problematice letiště, žádná politická vystoupení tu nechceme," uvedl ihned na počátku svého proslovu svolavatel a šéf ČsSL Václav Vašek.

Na místě kromě vystupujících byli také příznivci klubů vojenské historie se svými vozidly, hasiči a důležitou součást tvořili i místní občané s transparenty. Chceme zachovat klidný život v Nové Vsi! Vládo, likvidujte různá smetiště, ne však toto letiště! Stop gigafactory a další.

To, jak se dokázali lidé semknout a bojovat za zachování letiště, je obdivuhodné. "Pokud máte v plánu postavit tak obrovský projekt, tak k tomu musíte mít zajištěnou celou řadu dalších věcí. A to tato vláda nemá. Ona se pouští uplně bezhlavě do projektu, u kterého nemá sebemenší záruku toho, že bude fungovat," uvedl právník Jindřich Raichl.

 

Postup jednání celé vlády dle odborníků svědčí o tom, že vláda celý projekt tlačí dopředu a zároveň porušuje několik předpisů. Problematické je i vyvlastnění, o kterém se také uvažuje. "Vracíme se do minulých let, do doby Lenina, na kterou ještě možná budeme v dobrém vzpomínat," uvedl jeden z protestantů.

Proč tedy vládní úředníci tak chtějí letiště zbourat? Odpověď není jednoduchá. "Vláda nám určitě neříká všechno, je zcela zřejmé, že ten tlak není přirozený, ale hlavně, že ohrožuje bezpečnost celé země. Není jediný důvod, proč by se měla baterkárna stavět zrovna v Líních. Vláda je tady od toho, aby hájila zájmy občanů a to se bohužel neděje," doplnil právník Jindřich Rajchl.

V minulém týdnu také zasedala Hospodářská komora v Plzni. "Výroba baterií, která je v Líních plánovaná, je chemička. Nic jiného to není. Bude se zde zpracovávat lithium. Ty dopady na okolí jsou dokázány," uvedl provozovatel muzea v Líních.

Mezi posledními vystoupil i místní pilot a předložil kontroverzní informaci. "Projekt Gigafactory se plánuje na dobu deseti až patnácti let. Co se bude dít pak? Převede se podnik na někoho jiného? Zůstane ležet ladem?"

Hlavním záměrem je dle předsedy Kontrolní komise Svazu českého letectví zlikvidovat letiště. "Vláda chce letiště zrušit, to je jasné. Jak ale proti vládním úředníkům bojovat? Pokud něco na politické strany platí, tak je to riziko obvinění z korupce," doplnil s tím, že pokud má vládu něco zastavit, je to právě zájem lidí.

Další akce se na letišti v Líních už chystají, brzy Vás budeme informovat.

Foto: Qap.cz

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24