QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vlaštovky a jiřičky se vracejí. Nechte je u sebe bydlet, vyzývají ornitologové

03.05.2023 8:35

Vlaštovky a jiřičky jsou tradičním poslem jara. Jejich veselé švitoření už se opět začalo ozývat na mnoha místech České republiky. Bohužel, každoročně se Česká společnost ornitologická (ČSO) setkává s případy cíleného shazování jiřiččích a vlaštovčích hnízd.

vlastovka_hnizdo_Ludmila-Koresova

„Vlaštovky a jiřičky jsou tradičním poslem jara. A také štěstím do domu, nejen symbolickým – když krmí mláďata, jedna vlaštovka i jiřička uloví denně stovky mšic, muchniček, komárů a dalšího drobného dvoukřídlého hmyzu,“ říká Gabriela Dobruská, která se v ČSO věnuje vzdělávání.

Bohužel se často odborníci z ČSO setkávají s tím, že lidé hnízda vlaštovek a jiřiček ničí. Ničení hnízdišť a zabraňování hnízdění je v rozporu se zákonem. Ornitologové apelují na veřejnost, aby jiřičkám a vlaštovkám pomohla vytvořit příznivé a bezpečné prostředí k jejich životu.

„Lidé umisťují překážky do oken, a to včetně ostrých bodců, které se prodávají jako prostředek proti dosednutí zdivočelých domácích holubů. Jenže pro jiřičky mohou paradoxně sloužit jako opora hnízda. Problém je, že bodce, kovové i plastové, mohou ptáky zraňovat či zabít. Vlaštovkám zase lidé úmyslně zamezují vletět do objektu, kde mají hnízdiště. Setkáváme se i s případy, kdy lidé shazují hnízda s vejci i mláďaty, což je zcela nepochopitelný a barbarský čin. Navíc v rozporu se zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Pokud někdo jiřičkám hnízdo shodí a zabrání jim ve stavbě hnízda nového, znamená to to pro ně předčasný konec sezóny. Jiné místo k hnízdění už si nezvládnou najít,“ říká Lukáš Viktora, odborník ČSO na ochranu ptáků v zástavbě.

Jiřičky jsou na svá hnízdiště silně vázané. Obvykle se celé generace vrací do stejného objektu. Oba druhy si staví hnízda prakticky výhradně na lidských stavbách a zpravidla se vracejí na místo, kde se narodily. „Vlaštovky staví hnízda uvnitř, nejčastěji ve stodolách, dílnách, garážích, průmyslových halách, průjezdech či zemědělských objektech a stájích. Jiřičky naopak na vnějších zdech budov, nejčastěji pod římsami, v okenních nikách nebo v zapuštěných lodžiích,“ doplňuje Lukáš Viktora.

Máte obavy z trusu pod hnízdem? Problém pomůže vyřešit podložka

Pokud máte obavy z trusu, který se bude hromadit pod hnízdem, stačí pod něj dle ornitologů umístit podložku, která trus zachytí. „Podložku z libovolného materiálu – dřeva, překližky nebo plastu, širokou 20–30 cm, umisťujeme alespoň 30 cm pod hnízdem, aby nesloužila jako posed pro predátory. Po vylétnutí mláďat se pak dá jednoduše vyčistit,“ radí Viktora.

Víte o hnízdění vlaštovek a jiřiček?

Vložte vaše pozorování ZDE

Veřejnost se může aktivně zapojit do mapování míst, kde jiřičky a vlaštovky hnízdí. Pro vkládání pozorování je určená faunistická databáze birds.cz. Ornitologové díky tomu získají důležitá data o tom, kde je potřeba tyto druhy chránit.

Foto ČSO, Ludmila Korešová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24