Volby skončily, prezidentem České republiky je Miloš Zeman!

27.01.2018 15:24

Prezidentský post obhájil Miloš Zeman, volit přišlo 5 387 104 voličů, což ukazuje zajímavou účast 66,46%.

Miloš Zeman

Velký duel, ve kterém proti sobě stály silné osobnosti - stávající prezident Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Při sčítání hlasů už od počátku vedl Miloš Zeman, ke konci se zdálo, že jej počtem hlasů začíná Jiří Drahoš dotahovat. Všichni napjatě sledovali, zda Drahoš rozdíl vyrovná, nakonec je ale rozhodnuto. Miloš Zeman zvítězil téměř o 1,5%, což je kolem 200 000 hlasů.

Jiří Drahoš veřejně uznal Zemanovo vítězství, ale uvedl, že on sám to jako prohru nevnímá, za což sklidil od svých příznivců potlesk. Poté zazpíval českou hymnu.

Miloš Zeman má lepší výsledek, než tomu bylo v posledních volbách. "Milí moji přátelé, dovolte mi, abych vám všem poděkoval, nebýt vás, tak by to takto nedopadlo. Sledovali jsme, jak postupně narůstají procenta v jednotlivých krajích. Děkuji za každý hlas. Před pěti lety mi důvěru dalo 2 700 000 voličů, teď to bylo 2 800 000 voličů. Věřím, že takovou důvěru nezklamu," uvedl mimo jiné Miloš Zeman.

"Vážím si toho, že lidé chodí k volbám a i tak těsné vítězství mě těší. Chtěl bych vám říci jedno poselství. Toto, moji milí, je moje poslední politické vítězství a za ním už nebude žádná politická porážka. A právě proto, že je to poslední vítězství, dovolte mi, abych si pár minut zavzpomínal," dodal Zeman, který připomněl své politické začátky i podporu Františka Ringo Čecha.

Sklidil velký aplaus se skandováním  "Ať žije Zeman!"  Pak se mezi účastníky rozezněla slova hymny.

Plzeňský kraj volil takto:

Miloš Zeman získal 54,95% hlasů

Jiří Drahoš  získal 45,04% hlasů

 

Podrobnější přehled můžete shlédnout zde: 

Celkový přehled:  https://www.volby.cz/pls/prez2018/pe?xjazyk=CZ  

Plzeňský kraj: https://www.volby.cz/pls/prez2018/pe41?xjazyk=CZ&xv=2&xnumnuts=3200

 

Foto: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24