QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vyšší věk ženy nebo absence potíží nejsou omluvou pro zanedbání prevence, shodují se gynekologové

30.06.2023 9:11

Mnoho již zaznělo o významu preventivních lékařských prohlídek. Možná tolik, že téma, jehož smyslem je primárně ochrana zdraví a života, někomu zevšednělo. O to nebezpečnější mohou být důsledky a případná léčba – varováním budiž nám statistiky, jak si stojí naše země na žebříčku výskytu zhoubných novotvarů. Apel na prevenci se týká i oblasti, která cílí výhradně na ženy – gynekologie.

EUC_gynekologie
EUC_gynekologieEUC Klinika_gynekologie (1)EUC Klinika_gynekologie (3)EUC Klinika_gynekologie (2)EUC Klinika_gynekologie (4)

„Dostupná data ukazují, že nejčastějším nádorovým onemocněním reprodukčních orgánů u žen je rakovina děložního těla, jehož výskyt je ročně zaznamenán u více než 2000 pacientek. A platí zde totéž, co u ostatních lékařských oborů – klíčová je prevence. Pokud žena chodí pravidelně na preventivní prohlídky, minimalizuje tím riziko, že by případné předrakovinové změny dospěly až do stadia, které by bylo obtížně řešitelné. Většinou jsme schopni počáteční příznaky řešit miniinvazivně, tedy bez většího omezení životního komfortu klientky. Problém se přitom nejčastěji objevuje u žen starších 60 let, které by tak měly zpozornět – zejména pak ty, které žijí v přesvědčení, že menopauzou končí jejich pravidelné gynekologické prohlídky a když je nic nebolí, nemusí chodit k lékaři. To je ten největší omyl, protože i karcinom vaječníků postihuje nejvíce ženy mezi 50 až 75 lety, u mladších ročníků je zaznamenán zřídka,“ vysvětluje MUDr. Lenka Tocháčková, gynekoložka EUC Kliniky Plzeň.

EUC Klinika Plzeň

EUC je jednou z největších sítí ambulantních klinik v ČR. Kliniku můžete navštívit i v Plzni.

KONTAKT:
Denisovo nábřeží 1000/4
Plzeň 301 00
recepce.plzen@eucklinika.cz
www.euc.cz

Lékaři naší gynekologické ambulance se aktivně věnují operativě, a proto mohou nabídnout svým pacientkám kompletní péči a provázení od stanovení diagnózy, přes případné operativní řešení, až po úplné uzdravení.

Mít své zdraví pod kontrolou se tak rozhodně vyplácí – proč?

Pokud absolvujete 1x ročně gynekologickou prohlídku, za pouhých 15 minut:

  1. Minimalizujete riziko výskytu pokročilejších stadií rakoviny zevního genitálu, pochvy, čípku děložního, dělohy, vaječníků, prsů, tlustého střeva a kůže.
  2. Umožníte lékaři rychle zasáhnout a řešit problém s minimálním dopadem na kvalitu Vašeho života.
  3. Budete mít pod kontrolou i riziko osteoporózy v menopauze, první příznaky hypertenze, abnormální funkce štítné žlázy nebo cukrovky.
  4. Budete žít o poznání klidněji, protože své zdraví máte pod kontrolou.

Nač mají ženy nárok a co svým klientkám poskytuje EUC Klinika Plzeň?

  • 1x ročně gynekologickou prevence, včetně cytologie - věkem neomezeno. Při každé preventivní prohlídce provádíme i nepovinné ultrazvukové vyšetření malé pánve, bez nároku na finanční kompenzaci.
  • V 35 a 45 letech bezplatný test na přítomnost HPV viru rizikového pro vznik rakoviny čípku děložního.
  • 1x za dva roky, od 45 let, mammografický screening, již bez horní věkové hranice.
  • 1x ročně, od 50 let do 55 let (dále pak 1x za dva roky) screening okultního krvácení do stolice (od 50 let s možností kolonoskopického vyšetření).
  • V období po menopauze až do 59 let, jednou za dva roky, dotazník na riziko vzniku osteoporózy, na základě kterého lze doporučit vyšetření kostní hustoty (denzitometrie).

Objednejte se na preventivní gynekologickou prohlídku u specialistů EUC Kliniky Plzeň na telefonním čísle: 378 218 111 (recepce) a užijte si léto v pohodě a klidu.

Myslete na své zdraví – myslete na sebe.

 

Foto EUC Klinika Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT