Záchrana dělníka na Kvildě! Na Šumavu zamířil vrtulník - FOTKY

16.04.2019 18:12     16.04.2019 18:19

Pád muže z lešení si vyžádal zásah záchranářů na Kvildě. Pacient utrpěl vážná zranění, krvácel z tepny.

1
234

Vrtulník dnes odpoledne letěl na Kvildu. Členové horské služby tady poskytli první pomoc těžce zraněnému muži, který spadl z lešení.

Horskou službu kontaktovala zdravotnická záchranná služba. "Podle předaných informací spadl nedaleko naší služebny na Kvildě při stavbě domu muž středního věku z lešení. Vzhledem k vzdálenosti jsme byli na místě v podstatě ihned a zjistili, že pán spadl z výšky obličejem přímo na kámen,“ uvádí zasahující člen horské služby Josef Tischler.

Pacient si při silném úderu rozsekl čelo a krvácel z tepny. "Okamžitě jsme se snažili zastavit prudké krvácení tlakovým obvazem. Než dorazil sanitní vůz z Modravy, nasadili jsme jich několik vrstev, ale nakonec se nám podařilo tok krve zastavit. Kromě toho měl muž několik drobnějších poranění, které jsem obvázali," dodává Josef Tischler s tím, že na místo také zamířil vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně.

Helikpotéra dosedla na pevnou plochu mezi stanicí  horské služby  a domem, u kterého se nehoda odehrála. "Lékař LZS si pacienta poté ve stabilizovaném stavu převzal. Podle našich informací pak posádka zraněného muže transportovala k dalšímu ošetření do Českých Budějovic," sděluje Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že dnešní zásah je jedním z těch, které horská služba běžně v rámci Integrovaného záchranného systému provádí mimo sjezdové tratě, a to vzhledem ke krátkému dojezdovému času.

FOTO: Horská služba Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24