QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zasedla Bezpečnostní rada kraje. Jednalo se o Ukrajině, novém bezpečnostním komandu i silničářích

07.12.2022 8:56

V úterý 6. prosince zasedla Bezpečnostní rada Plzeňského kraje na Krajském vojenském velitelství Plzeň. Členové rady se zabývali například připraveností Správy a údržby silnic (SÚS PK) a věnovali se i stavu připravenosti kraje na řešení mimořádných událostí.

rada bezpečnostní PK_122

Na sedm okresů Plzeňského kraje připadá 23 středisek zimní údržby s 52 dispečery a 376 řidiči. „Silničáři připraveni zajistit sjízdnost silnic během této zimy v celém nasmlouvaném rozsahu 4 881 kilometrů. Z toho 420 km na silnicích I. třídy, 1 494 km na silnicích II. třídy a 2 968 km na silnicích III. třídy. Neudržováno zůstane 143 kilometrů,“ řekl provozní ředitel SÚSPK Radek Šíma.

Sklady posypových materiálů SÚS PK jsou plné z 90%. „Pro letošní zimu disponuje dostatečným množstvím posypových materiálů, a to jak chemickým (25 000 tun), tak inertním (23 000 tun). Pro kalamitní situace je navíc zasmluvněno přibližně 70 externích dodavatelů, kteří jsou vybaveni traktory s pluhy. Ti na pokyn dispečera vyjíždějí jako výpomoc,“ dodal Radek Šíma s tím, že při zjištění nesjízdnosti silnic musí být proveden zásah do 30 minut.

Členové BRK se také zabývali návrhem Pracovního plánu Bezpečnostní rady PK na příští rok a hovořili o návrhu finančního zabezpečení a připravenosti kraje a složek IZS na případné řešení mimořádných situací v příštím roce. „Celková částka představuje pro příští rok v návrhu krajského rozpočtu, který projednají zastupitelé v pondělí 19. prosince, téměř 140 milionů korun. Z toho je na pokrytí migrační vlny z Ukrajiny vyčleněno 80 milionů korun,“ sdělil hejtman Rudolf Špoták. Následně uvedl, že k 25. 11. 2022 byl prostřednictvím KACPU udělen status strpění a dočasné ochrany 35 044 osobám Ukrajiny a přiděleno ubytování bylo 6 767 z nich.

Speciální pořádková jednotka bude, dle vyjádření ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslava Vilda, působit nově od 1. ledna 2023. „Díky svému okamžitému nasazení přispěje speciální pořádková jednotka k zefektivnění a zajištění větší bezpečnosti regionu. Na území ČR jde v pořadí o pátou takovouto jednotku. Působí již v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem,“ doplnil Jaroslav Vild.

Foto ilustrační Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24