Zastupitelé Plzně rozdělili 1,3 miliardy korun. Do čeho bude město investovat?

05.05.2023 9:12

Plzeňští zastupitelé takzvaně porcují medvěda. Tedy z přebytku hospodaření za rok 2022 a dalších volných zdrojů rozpočtu rozdělí stovky milionů korun na velké investiční akce i menší projekty. Souhrnné rozpočtové opatření, jímž se peníze uvolní, schválili zastupitelé na svém jednání ve čtvrtek 4. května.

DSC00583

Finanční prostředky půjdou například na:

  • vestavbu bytů do objektu bývalého kulturního domu v Červeném Hrádku
  • rekonstrukci bývalé konzervatoře na Habrmannově náměstí
  • stavbu nové ubikace pro guerézy a kočkodany v zoo
  • rekonstrukci sportoviště a výstavbu zázemí pozemního hokeje
  • rekonstrukci šaten v Luční ulici
  • doplnění zázemí v areálu Prokopávky
  • na první plzeňskou ferratu u Třemošenského rybníka i boulderingovou stěnu v Bolevci
  • na kluziště
  • na přípravu přístaveb základních škol a školek
  • na nové vybavení městské policie
  • na opravu Folmavské ulice a další.

Celkově bylo rozděleno téměř 1,3 miliardy korun, z toho 587 milionů použijeme na posílení rozpočtu investičních projektů a dalších výdajů v letošním roce, 668 milionů pak účelově blokujeme v našem fondu rezerv a rozvoje na financování projektů v letech 2024 až 2026. Největší část z peněz pro letošek dáváme do posílení investiční výstavby, nicméně v plánu jsou i menší projekty z různých oblastí. Mně osobně například jako velkému fanouškovi naší zoo dělá radost projekt na nové zázemí pro primáty afrického pralesa. Současná dřevěná ubikace pro guerézy a kočkodany je v havarijním stavu, hrozí její zřícení. Nosná konstrukce je napadena hnilobou a teplené izolace jsou poškozeny. Díky uvolnění částky 29,8 milionu korun zoo vybuduje zcela nový pavilon,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Co se týká posílení investiční výstavby města, tam mimo jiné Plzeň přispěje na finanční zajištění akcí, jako jsou:

  • kompletní úprava okružní křižovatky u Makra v oblasti Domažlické a Folmavské ulice (celková alokace je 80 milionů Kč)
  • výstavba parkovacího domu Světovar s celkovou alokací 350 milionů korun
  • zateplení bytových domů na adrese Spojovací 3, 5, 7, 9 (10,5 mil. Kč)
  • vestavba bytů do objektu bývalého KD v Červeném Hrádku, kde pro seniory vznikne 18 malometrážních bytů 1 + kk o podlahové ploše 30 až 45 m2 a komunitní místnost pro sociální službu (celková alokace 57,0 mil. Kč)
  • revitalizace domů na adrese Tylova 51 a 53 (celková alokace 68 mil. Kč).

„Těší mě i řada projektů, jimiž doplníme chybějící sportovní infrastrukturu. Například ve Sportovním areálu Prokopávka vystavíme novou dvoupodlažní budovu se zázemím šaten a sociálním zařízením včetně občerstvení pro beachvolejbalové kurty, které jsme dokončili začátkem letošního roku. Celkové náklady jsou vyčísleny na 36 milionů korun, letos uvolníme polovinu,“ doplnil primátor.

Vylepšení se dočká také sportovní areál v Luční ulici, zrekonstruováno tam bude zázemí objektu šaten, které jsou v původním a nyní již nevyhovujícím stavu, celkový požadavek na rozpočet města je 50 milionů korun, letos bude uvolněno 15 milionů korun. Významná bude i rekonstrukce sportoviště a výstavba zázemí pro pozemní hokej při 4. základní škole. „V současné době je hřiště vzhledem ke svému stavu mimo provoz jak pro sportovní aktivity školy, tak klubu pozemního hokeje. Hřiště dostane novou plochu, osvětlení i zavlažování, ochranné sítě i střídačky. Z rozpočtu uvolníme 50 milionů korun,“ doplnil primátor.

Plzeň se může těšit i na úplnou novinku, kdy město poskytne finance prvnímu městskému obvodu na realizaci projektu boulderingové stěny u současného Pump Tracku Bolevec u končené zastávky tramvaje č. 1 a na ferratu, jež vznikne na pískovci u Třemošenského rybníka. Podpořen bude i projekt druhého městského obvodu na zajištění kluziště v zimě v prostorách areálu Škoda sport park.

Pro oblast školství Plzeň zajistí blokaci prostředků na výstavbu mateřské školy v Újezdě ve výši 40 milionů korun, částkou šest milionů korun posílí rozpočet akce 11. ZŠ – přístavbu technologických učeben, dofinancuje projektovou přípravu přístaveb a nástaveb u 7. ZŠ a MŠ, 10. ZŠ, 21. ZŠ a 22. ZŠ (uvolněna částka 20 mil. Kč).

Ve schváleném návrhu jsou z dalších oblastí zapracovány například prostředky na navýšení platů strážníků o 10 procent, které má pomoci stabilizovat personální situaci u Městské policie Plzeň. Nakoupeny budou také balistické vesty a helmy pro prvosledové hlídky strážníků, stejně tak například protiúderové helmy a další. Blokovány budou i peníze na akci nové budovy úřadu čtvrtého městského obvodu a další.

Přebytek hospodaření města za rok 2022 činil téměř 745 mil. Kč, z toho 567 mil. Kč tvořil přebytek magistrátu a 178 mil. Kč představuje úhrn přebytků městských obvodů. U magistrátu byl přebytek ovlivněn zejména zlepšenými příjmy z cizích daní (+359 milionů Kč), z místních poplatků (+4,7 mil. Kč), příjmy ze sankčních plateb (+11,5 mil. Kč), z vlastní činnosti (+26,8 mil. Kč), z pronájmu majetku (+20,8 mil. Kč), příjmy z úroků (+23,6 mil. Kč), ostatních nedaňových příjmů (+25,6 mil. Kč), z kapitálových příjmů z prodejů majetku (+14,9 mil. Kč), dále pak také úsporami výdajů, kdy v oblasti běžných výdajů byla úspora 64,9 mil. Kč, u výdajové položky DPH 13,8 mil. Kč a u stavebních investic 5,6 mil. Kč.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24