Zemřel odborník na veřejnou dopravu Jiří Kohout. Zasloužil se o mnoho významných projektů PMDP

28.04.2023 11:15

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) zveřejnily smutnou zprávu. Zemřel Jiří Kohout, odborník na veřejnou dopravu. Zpráva o jeho úmrtí zasáhla českou odbornou i fanouškovskou veřejnost.

zemřel Jiří Kohout

„Ve věku pouhých 44 let zemřel velký propagátor veřejné dopravy a mezinárodní odborník na trolejbusovou dopravu Ing. Jiří Kohout Ph.D., MBA. Člověk, který stál za mnohými dopravními řešeními v Plzni, která přispěla k lepší organizaci dopravy a tím i zlepšení životního prostředí v Plzni,“ informovaly Plzeňské městské dopravní podniky.

O smrti informoval i web Československý Dopravák. „Velmi smutná zpráva zasáhla českou odbornou i fanouškovskou veřejnost. V sobotu dne 22. 4. 2023 nečekaně zemřel ve věku pouhých 44 let přední český odborník na veřejnou dopravu Ing. Jiří Kohout, Ph.D., MBA, který svůj osobní i profesní životnost spojil především s Plzní, kde působil ve strukturách Plzeňských městských dopravních podniků. Od roku 2020 předsedal trolejbusové komisi (Trolleybus Committee) UITP a byl rovněž autorem celé řady odborných i populárně naučných textů, včetně jedinečného díla věnovaného historii plzeňských trolejbusů (80 let Plzeň trolejbusová), kterým si před dvěma lety splnil dětský sen na komplexní zpracování historie plzeňské trolejbusové dopravy,“ uvádí web Československý Dopravák.

Do společnosti PMDP nastoupil Jiří Kohout v říjnu 2006 do oddělení plánování dopravy, jehož se stal postupně vedoucím. „Byl u mnoha významných projektů - vybudoval dispečink řízení vozidel MHD s online sledováním poloh vozidel, byl u tvorby veškerých aplikací, které dnes používají cestující, byl matadorem a otcem mezinárodních konferencí, byl autorem jedinečné publikace 80 let Plzeň trolejbusová. Jeho jméno má věhlas i mezi odborníky na mezinárodní úrovni, neboť byl nejprve členem trolejbusové komise Mezinárodní asociace veřejné dopravy, poté se stal jejím místopředsedou a nakonec i předsedou této celosvětové organizace provozovatelů veřejné dopravy. Jeho kroky byly vždy promyšlené a měly tzv. tah na branku,“ uvádí PMDP.

„Jeho odchodem ztrácíme jedinečného odborníka, nenahraditelného kolegu a kamaráda,“ píší Plzeňské městské dopravní podniky na svých webových stránkách.

Fotokoláž PMDP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24