QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zoologická zahrada v Plzni nabízí sběratelské bankovky

08.06.2022 9:59

Od června nabízí zoologické zahrady po celé republice sběratelům a návštěvníkům pamětní listy Naše Zoo v podobě bankovky. Jak bankovky vypadají, neleznete v galerii článku.

slavnostní-krtiny-tygr výběh2
Plzen lic tygrPlzen rub

Bankovu můžete pořídit jako výjimečnou vzpomínku na návštěvu zoologické zahrady, ale zakoupením také podpoříte ochranu živočišných druhů. „Pevně věřím, že suvenýrové bankovky se stanou jedním z lákadel a budou motivovat zájemce o celou edici k návštěvě i dalších zoologických zahrad. Část výtěžku z prodeje bude totiž věnována na ochranu ohrožených druhů,“ řekl ředitel zoologické zahrady v Plzni Jiří Trávníček.

Hlavním motivem bankovky je portrét zvířete zasazeného do prostředí, ve kterém se vyskytuje. Bankovky mají několik podob, společným rysem je portrét Charlese Darwina, který je symbolem evoluce. „Na naší plzeňské bankovce je zobrazena krajta zelená nebo lev berberský. Jde o druhy ohrožené, atraktivní, v jejichž chovu slaví plzeňská zoo úspěchy, na rubu nechybí erbovní plameňáci a místní scenérie a dominanty,“ dodal Jiří Trávníček.

Autorem bankovek je dvojice Majka Wichnerová a Matej Gábiš. Pamětní listy jsou na ceninovém papíru s vodoznakem lipového listu a vytiskla je Státní tiskárna cenin. „Jsem velice rád, že jsme mohli být součástí projektu, který je z pohledu ceninové polygrafie velmi zajímavý, pomáhá tam, kde je potřeba a zároveň přináší radost sběratelům a fanouškům zoologických zahrad,“ uvedl generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.  

foto ilustrační Kateřina Misíková, bankovky Zoologická a botanická zahrada města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24