23.06.2025 14:47
23.06.2025 12:15
U Jána začne oprava kolejí. Čekají nás omezení, výluky i objížďky
23.06.2025 11:41
Tři památky z Plzeňského kraje soutěží o prestižní cenu. Rozhodnout může i váš hlas
Kysané zelí není vždy tak zdravé, jak si lidé myslí
Testy časopisu dTest prokázaly, že chemická konzervace či sterilace mnohdy znehodnotí kysané zelí natolik, že zcela ztratí podíl vitamínu C. Na obalech jsou některé údaje často i zcela vynechány...
Lidé většinou považují kysané zdravý za velmi zdravou potravinu, která je plná vitamínu C a navíc obsahuje bakterie mléčného kvašení, které nalezneme také například v jogurtech. Ne všechny výrobky si však zdraví prospěšné hodnoty uchovalí i po procestu chemické konzeravace či sterilizace.
„Mnohé výrobky nelze vůbec považovat za zdroj vitamínu C,“ říká manažer testování Václav Beneš a upřesňuje: „zklamáním v tomto ohledu bylo slovenské kysané zelí značky H + H, a také výrobek Znojmia Kysané zelí (Hamé, Kunovice).“ Oba výrobky přitom na obsah vitamínů na svém obalu lákají.
Zelné listy obsahují bakterie mléčného kvašení. V čerstvém stavu si své výživné hodnoty uchovají ale pouze zhruba do 14 dní. Výrobci zelí proto dále zpracovávají, aby vydrželo déle. „Důsledkem těchto postupů je ovšem úbytek přirozeně se vyskytujících a zdraví prospěšných bakterií. Ve významnějším množství přežily pouze ve čtyřech z 12 kysaných výrobků. Nejvíc jich bylo ve výrobku Lidl Chira Sauerkraut,“ uvádí Václav Beneš. S vyšším množstvím mléčných bakterií byl ale také spojen vyšší výskyt nežádoucích kvasinek.
Výrobce by měl na obalu výrobku také deklarovat použitý druh konzervantu a nezamlčovat informace o chemické konzervaci i ve sterilovaných výrobcích. Testy například ukázali obsah kyseliny benzoové v bílem sterilovaném zelí značky Viva gourmet, o čemž na obalu nebylo ani zmínky.
foto : Ilustrační