Boj o kompenzační opatření za výstavbu Gigafactory začal. Jasným poraženým je Nová Ves

01.03.2023 23:20

Co by kdyby? Zástupci společnosti Škoda Auto přijeli debatovat do Nové Vsi o Gigafactory. Obyvatelé se bouří, jsou nešťastní z jednání místního starosty. Bude nakonec Nová Ves obklopena ze všech stran silnicemi a samotným strategickým parkem?

Protest Gigafactory21

Informačního setkání, které proběhlo ve středu 1. března od 18 hodin, se zúčastnil jak spolek Za klidný život v Nové Vsi, tak i vedení obce či zástupci společnosti Škoda Auto, kteří mají na starosti vyjednávání.

Debata byla vášnivá, není ani divu, obyvatelé Nové Vsi mají starosti. "Bydlím tu 26 let a zajímá mě jedna jediná věc. Proč zrovna toto letiště? Proč se továrna nepostaví v Mladé Boleslavi? Nebo na některém jiném místě? Stále nevidím jediný důvod," ptala se obyvatelka vesnice.

Manažer společnosti Škoda Auto Michal Kadera uklidňoval všechny přítomné, že důležitou součástí ve vyjednávání je spolupráce s jednotlivými obcemi a následné vřelé vztahy s obyvateli. "Přijeli jsme, abychom Vám odpověděli na otázky, které Vás zajímají. Chápeme, že máte obavy, ale věřte, naším hlavním cílem je být Vašimi dobrými sousedy," uvedl Kadera hned v úvodu.

Zatímco se ostatním zasaženým obcím povedlo vyjednat obchvaty jejich měst či posunutí továren co nejdál od hranic města, Nové Vsi zůstaly jen oči pro pláč. "Sjezd na dálnici na neurčitou dobu má být na severu obce, z další strany samotná továrna, z jižní strany dálniční sjezd. To znamená, že jediné, co nám zbyde, je vzít auto a dojet se projít do Borského parku," smutně prohlásila kandidátka strany Společně za obec Marie Gilichová.

ŘSD již v obci bylo, mají dle slov Kadery mobilní protihlukové stěny, které by použilo. Hluk bude nejenom ze strany nákladní dopravy, celá přistávací dráha se má ale drtit, což kromě hluku přináší i hrozbu velké prašnosti. Zázemí Letecké záchranné služby má být posunuto blíže k obci cca o dva kilometry.

Obce v okolí továrny i samotná Plzeň začínají se zástupci společnosti vyjednávat kompenzační opatření. Ve hře je podle iniciativy s názvem "Zachraňme letiště Líně" rať pro bateriobusy z Líní na Bory a zpět, „Gigacyklostezka“, silniční úpravy včetně rozšíření čerstvě otevřeného Západního okruhu, fondy pro inovativní firmy, vodárenské stavby, vybudování několika tisíc bytových jednotek, nová MŠ, ZŠ, zdravotní středisko a služebny městské policie. "Ze sportovních staveb je to plavecký bazén na Borech, sportovní areál v Liticích, nové fotbalové hřiště, multifunkční prostor a rekreační území ve Lhotě," píší na fb stránce.

Foto Qap

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24