QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Borský park bude mít novou vstupní bránu! Vznikne po zrušené točce - VIZUALIZACE

08.07.2019 11:57

Stavba tramvajové trati na Borská pole s sebou nese i zrušení konečné na Borech. Na místě dnešní točky vznikne nová vstupní brána do Borského parku! Prohlédněte si  VIZUALIZACI!

tram 4_vizu 1
tram 4_vizu 1B_2_konecna2tram 4_vizu 2

Plocha po zrušené točce tramvají na Borech se stane novou vstupní branou do Borského parku. Vzniknou na ní moderní nízkopodlažní objekty s občerstvením, půjčovnou sportovních potřeb, veřejné toalety a podobně, jako výstavní prvek by mohly částečně zůstat zachovány tramvajové koleje.

Počítá s tím studie, která byla v roce 2014 projednána s veřejností. Nyní dostal projekt na starost Odbor investic Magistrátu města Plzně, jenž čeká na stavební povolení a poté zajistí prováděcí dokumentaci. S úpravami by se mohlo začít v červnu příštího roku.

"Zachování točky se v minulosti prověřovalo velmi pečlivě. Ve stávající podobě zůstat nemohla, a to ani jako manipulační zejména z důvodu svého napojení. Navíc se hledalo řešení, jak zkombinovat záchytné parkoviště a terminál veřejné dopravy. Pokud bychom toto chtěli umístit u točky na Borech, byl by to opravdu obrovský zásah do parku. Proto se rozhodlo o stavbě nové točky v Kaplířově ulici, u níž bude současně i parkoviště a terminál,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Útvar koncepce a rozvoje města Plzně se proto začal zabývat využitím plochy po zrušené točce. Na ni vjely tramvaje naposledy před pár dny 30. června 2019. "Plocha je navržena jako vstup do Borského parku s objekty pro kavárnu, půjčovnou koloběžek i dalších sportovních potřeb, s toaletami. Návrh počítá s ponecháním kolejí točny a jejich využitím pro novou kulturní zahradu. V území tak zůstane stopa minulosti,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

V roce 2018 byla odborem investic magistrátu zpracována projektová dokumentace pro sloučené územní řízení a stavební povolení. "V současné době čekáme na vydání stavebního povolení. Následně zahájíme práce na dokumentaci pro provádění stavby. Předpoklad zahájení výstavby je červen 2020 s dokončením do konce roku 2020. Odhadované náklady na stavbu jsou 25 milionů korun bez DPH,“ uvedl vedoucí odboru Pavel Grisník. Návrh zpracoval v roce 2014 architekt Aleš Kubalík. Studie byla projednána s veřejností v září 2014 a návrh byl také následně vystaven v OC Luna na Borech. Studie je k dispozici na adrese: http://1url.cz/EMUJI.

Zdroj vizualizace: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24