Divoká prasata v Plzni. Lidé neblázněte! Vzkazuje Karel Makoň

19.12.2022 14:22

V Plzni žijí divoká prasata, čím dál častěji se s nimi můžeme potkat nejen v parcích, ale i zástavbách. Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň informuje o aktuální situaci.

2

„Léta s námi žijí a sdílejí stejný prostor. V Plzni s nimi žijeme už několik let a dělíme se nejen o příměstské oblasti a parky, ale dnes i o některé neudržované vnitřní plochy, areály a objekty. My ve dne a oni zase pod rouškou tmy po setmění a v noci. Začalo to na Valše, pak v Borském parku, Liticích, Bolevci, Doubravce, Bílé Hoře, Roudné, Mikulce, Homolce, Pecihrádku, Chlumu,“ popisuje Karel Makoň a pokračuje: „Dnes je potkáme už úplně všude, a jelikož patří mezi nejinteligentnější a nejpřizpůsobivější živočišný druh, který má k lidem nejblíže a kolikrát se i my chováme mnohem hůře než oni, tak nám začali vadit. A to zejména na podzim a v zimě, kdy je brzy tma, krajina je holá, přehledná a jsou všude vidět.“

Na území Plzně probíhá už několik měsíců monitoring divokých prasat. „Na monitoringu a pohybu divokých prasat pracují kolegové z Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně. Večer co večer drží hlídky na jednotlivých úsecích a místech v různých částech Plzně. Mapují, kolik kde operuje bachyní (samic) se selaty (mláďaty), kudy chodí, odkud jsou, kde žerou a kde odpočívají přes den. Noční vidění, infra kamery, fotopasti, nejrůznější pamlsky a nástrahy,“ popsal Makoň ze Záchranná stanice živočichů Plzeň.

Za přítomnost divokých prasat v Plzni mohou dle Karla Makoně obyvatelé města sami. „Není to fér a za to, že jsou dnes nejenom v okrajových částech Plzně, ale i uprostřed vnitřní zástavby, si můžeme jen a jen sami. Černé skládky, hromady bio-odpadu, nepořádek kolem odpadkových košů a popelnic, tábořišť bezdomovců, všude poházené zbytky jídla, nepořádek, odpadky. Navíc divoká prasata nejsou ani zdaleka tak nebezpečná, jako například volně pobíhající psi anebo i nutrie, které si ochotně a s oblibou krmíme na plzeňských řekách! Dokonce ani nedokáží udělat takový nepořádek, jako například bezdomovci, kteří jsou dnes nastěhovaní v každém remízu či zeleni,“ komentoval Makoň.

Strážník Městské policie Plzeň, odchytává divočáka holýma rukama do sítě v uzavřeném průmyslovém objektu v Koterově, prosinec 2015.

Lidé neblázněte! I já mám strach z toho, co bude, ale divokých prasat se nebojím! Za třicet let činnosti v oboru a provozování Záchranné stanice živočichů v Plzni nemáme hlášené a doložené ani jedno jediné napadení člověka divokým prasetem. Pokud tedy nepočítám toho jednoho chudáka cyklistu, kterého divoké prase nešťastnou náhodou srazilo z kola, když se potkali na lesní cyklostezce někde na Valše. Mnohem více lidí se mi hlásí, že je kousla nutrie, nebo netopýr, když s ním manipulovali bez rukavic. Navíc divoká prasata jsou opravdu chytrá a mají s námi lidmi jen ty nejhorší zkušenosti,“ uvedl Makoň.

Pozor by si měli dát majitelé psů. „Pokud venčíte psa na vodítku anebo ho máte pod kontrolou a ovládáte bezpečně na dálku povely, nemusíte se ničeho bát. Psa s člověkem v zádech divoké prase nikdy nenapadne. Problém ovšem nastane, když volně pobíhající pes zaběhne do rákosiny, porostu či kukuřice a začne prasata vyštěkávat, napadat či dokonce honit. V takovém případě prase psa kolikrát i zabije a je jedno, jestli je velký nebo malý, jde mu o život a je to pak kdo s koho. Hodně psů už takhle doplatilo na svou troufalost a nedbalost svého páníčka. Dávejte si na to pozor i v zástavbě,“ varuje Karel Makoň.

Foto DES OP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24