QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Druhý Pol Point v Plzeňském kraji! Nachází se v blízkosti hranic s Německem

11.10.2022 17:35

Na Folmavě může veřejnost od úterý 11. října využívat bezobslužné kontaktní místo Policie ČR. Pol Point je alternativou pro podání jakéhokoliv oznámení, které snese odkladu.

Pol Point Touškov_QAP (3)

Téměř po měsíci, kdy byl otevřen vůbec první Pol Point na území Plzeňského kraje v Městě Touškově, se zahájil 11. října provoz druhého bezobslužného kontaktního místa Policie České republiky – Pol Pointu na Folmavě.

Veřejnost může tento policejní bod využít ve všech případech, kdy s ohledem na život a zdraví není nutné kontaktovat bezplatnou linku 158.  "Nenahrazuje tedy tísňové volání, nýbrž se jedná o způsob kontaktu občanů s policisty ve věcech, které by, zjednodušeně řečeno, přišli osobně oznámit na policejní služebnu," uvedla policejní mluvčí.

Jedná se o bezpečné kontaktní místo policie, kde je oznamovateli vytvořeno soukromé a diskrétní prostředí. Lidé ho mohou využít v záležitostech, kdy se sami stali obětí trestného činu a např. z nejrůznějších osobních důvodů je pro ně nevyhovující dostavit se na policejní služebnu. Z tohoto místa však mohou oznámit i jakékoliv protiprávní jednání, o kterém se dozvěděli či byli jeho svědkem.

 

Přednosti Pol Pointu

Podání oznámení prostřednictvím Pol Pointu má pro oznamovatele své nesporné výhody, a to efektivní a rychlý kontakt s policistou, pohodlí a úsporu času. Mezi další přednosti patří technické vybavení této místnosti umožňující vzdálený kontakt s policistou (což některé oběti vzhledem k charakteristice protiprávní jednání, které na nich bylo spácháno – např. domácí násilí, znásilnění apod., upřednostní před osobní návštěvou policejní služebny) a rovněž vytvoření bezpečného místa pro oznamovatele. Pozitivum, ne však zcela zásadní, můžeme shledat i v podobě nižší administrativní zátěže pro samotné policisty.

Jedná se o bezobslužné místo, jehož návštěva nevyžaduje po oznamovateli žádné nároky a bez jakéhokoliv vlastního kroku může dotyčný ihned na dálku komunikovat s policistou. "Před vstupem do Pol Pointu si občan zazvoní na zvonek u vchodových dveří do Pol Pointu a následně mu je umožněn vstup do místnosti. Ta je vybavena výpočetní technikou a kamerami pro nahrávání úkonů, o čemž je oznamovatel hned na úvod poučen policistou, který se videokonferenčně do místnosti připojí.  Za oznamovatelem, pokud on sám nebude chtít, nikdo jiný vstoupit nemůže a je pouze na něm samotném, kdy se rozhodne rozhovor s policistou ukončit a z Pol Pointu odejít. Policista, který s oznamovatelem hovoří, může bezodkladně provádět příjem oznámení a rovněž tyto úkony dokumentovat. Přijaté oznámení následně obratem postoupí příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření, aniž by oznamovatel musel cokoliv podepisovat – vše je nahráváno a přiloženo ke spisu," doplnila policejní mluvčí.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24