QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor! Město Touškov má nový POL POINT. K čemu slouží?

05.09.2022 15:45

V pondělí 5. září se v obci Město Touškov na severním Plzeňsku otevřel Pol Point. Je to první bezobslužné kontaktní místo policie v Plzeňském kraji. Co takové místo občanům nabízí?

Pol Point Touškov_QAP (6)
Pol Point Touškov_QAP (6)Pol Point Touškov_QAP (1)Pol Point Touškov_QAP (5)Pol Point Touškov_QAP (2)Pol Point Touškov_QAP (3)Pol Point Touškov_QAP (4)

První Pol Point v Plzeňském kraji je veřejnosti k dispozici na adrese Dolní náměstí 49, Město Touškov, a to každý den v týdnu v době od 08:00 do 22:00 hodin. Po občany takové místo znamená alternativní způsob podání jakéhokoliv oznámení, které není urgentní. „Toto místo nenahrazuje tísňové volání. Pokud je někdo v tísni a hrozí mu bezprostředně nebezpečí, měl by volat policii na čísle 158,“ upozornil ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslav Vild.

Jak Pol Point funguje? U dveří se nachází zvonek, který během chvíle propojí oznamovatele s policistou. Po krátké výměně informací policista na dálku dotyčného člověka pustí do samotného Pol Pointu. V místnosti se nachází stůl s židlí a velkou obrazovkou včetně kamery, díky které je možné na dálku komunikovat. Policista poté přítomnou osobu provede celým procesem. Tímto způsobem lze oznámit policii prakticky cokoliv.

Policista, který s oznamovatelem hovoří, může bezodkladně provádět příjem oznámení a rovněž tyto úkony dokumentovat. Přijaté oznámení následně obratem postoupí příslušnému policejnímu orgánu k dalšímu šetření, aniž by oznamovatel musel cokoliv podepisovat – vše je nahráváno a přiloženo ke spisu.

Velkým přínosem by toto komunikační zařízení mohlo být pro osoby potýkající se s velmi citlivými problémy. „Většina dosud přijatých oznámení jsou podvody páchané na internetu nebo majetkové záležitosti. Ale zaznamenali jsme i případ, který by bezpochyby zůstal utajen. Paní našla odvahu tímto způsobem ohlásit velmi závažnou věc a policie mohla učinit další potřebná opatření. Má to význam, umožňujeme občanům podat oznámení, které by si nejspíše rozmysleli, kdyby měli osobně na oddělení jít,“ řekl autor projektu a současně ředitel středočeské policie Václav Kučera.

„Chci ubezpečit širokou veřejnost, že zřízení Pol Pointu naznamená v žádném případě zrušení stávajících obvodních oddělení policie či policejních služeben v Plzeňském kraji. Ty k dispozici lidem stále zůstanou a budou i nadále plnit svou nepostradatelnou funkci. Berme Pol Point „pouze“ jako rozšíření našich služeb, jako alternativu, jako komfortní a rychlou cestu při kontaktu občana s policií, jako moderní nástroj současné doby, který má zpříjemnit naši službu spoluobčanům,“ řekl ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslav Vild.

Pol Pointy se nachází zatím pouze ve Středočeském a Karlovarském kraji. První bezkontaktní místo v Plzeňském kraji vzniklo v Městě Touškov. Další Pol Pointy by v blízké době mohly vzniknout na Folmavě, ve Starém Plzenci, v Plané a Zbiroze.

Foto QAP

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24