Jeden z děkanů ZČU v Plzni rezignoval. Je podezřelý z podvodu se stipendiem

01.02.2023 12:24

Miroslav Holeček, rektor Západočeské univerzity v Plzni, dnes ráno vyzval děkana Fakulty zdravotnických studií Lukáše Šticha k rezignaci. Důvodem jsou závažná podezření související s udělováním stipendií na fakultě. Na to upozornila rektora média.

kampus ZCU

Děkan výzvu rektora k rezignaci přijal. „Podle zjištění deníku Právo měl děkan Lukáš Štich udělovat nejméně jedné studentce stipendia, z nichž si část nechával vracet. Děkan s nařčením nesouhlasí a chce poskytnout vysvětlení. Nechce však poškozovat jméno univerzity, a proto rezignoval. Akademický senát fakulty vyhlásí nové volby děkana,“ vysvětlila Šárka Stará, mluvčí Západočeské univerzity v Plzni.

Upozornění, že na jedné z fakult ZČU dochází k nekalému jednání v souvislosti s udělováním stipendií, dostal rektor ZČU od redaktora deníku Právo v pondělí 30. ledna odpoledne. "Popsané jednání jednoznačně odsoudil a vzal jako podnět pro prošetření popsané záležitosti. Následně vydal pokyn k zahájení interního auditu na všech fakultách. Prostřednictvím hromadného e-mailu také připomněl studujícím, jak mohou podat podnět, pokud se na univerzitě setkají s neetickým jednáním,“ uvedla mluvčí Západočeské univerzity v Plzni.

K případu se vyjádřila i policie. "Na základě informací z veřejných zdrojů jsme zaznamenali možné podezření z protiprávního jednání na univerzitě v Plzni a v současné době se případem z úřední povinnosti zabýváme," uvedla PČR na svém oficiálním twitterovém účtu.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24