QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Když bolí tělo, něco by to chtělo…

15.05.2023 6:01

Obtížně bychom v dnešní době hledali někoho, kdo ještě nenavštívil fyzioterapeutické pracoviště nebo chcete-li rehabilitaci. A dlužno dodat, že pomoc zmíněných specialistů nezahrnuje pouze cvičení všeho druhu, jak někdy mylně rezonuje společností. O tom, co všechno nabízí odborné pracoviště fyzioterapie a rehabilitace EUC Kliniky Plzeň a v čem může pomoci, jsme si povídali s jeho lékařkou MUDr. Janou Kydlíčkovou.

 MUDr. Jana Kydlíčková, rehabilitační lékařka EUC Kliniky Plzeň

MUDr. Jana Kydlíčková, rehabilitační lékařka EUC Kliniky Plzeň

 

Co je správně, paní doktorko – fyzioterapie nebo rehabilitace?

Správně je obojí. Fyzioterapie je jednou ze součástí rehabilitace. Zabývá se diagnostikou, léčbou a prevencí poruch pohybového systému, zatímco rehabilitace je komplexem různých postupů, které se snaží člověka postiženého následky nemoci, úrazu, nebo vrozené vady začlenit do aktivního společenského života nebo, v případě úrazu či nemoci, vrátit na úroveň předchozí kvality života.

Zájem veřejnosti o tuto ambulantní péči rok od roku stoupá, je tím důvodem naše pohodlnost nebo naopak tlak na výkon a rychlost?

Faktorů, proč narůstá zájem o fyzioterapii, je více. Přibývá lidí, kteří žijí aktivně, zdravě a chtějí předcházet civilizačním chorobám. Dalšími faktory jsou sedavé zaměstnání, stres, nárůst obezity – zejména u dětí, zhoršení kondice, snížení pohybové aktivity. Přibývá dětí s vrozenými vývojovými vadami, poruchami motorické koordinace, v jejímž důsledku dochází častěji k úrazům. V souvislosti se stárnutím populace a prodlužováním věku přibývá i starších pacientů.

Fyzioterapie se velmi často zaměňuje s masáží – v čem se zásadně liší?

Masáž je charakterizována jako působení hmatů na lidské tělo s cílem uvolnit svalové napětí, zlepšit látkovou výměnu, snížit psychický tlak. Existují různé druhy masáží. Fyzioterapie je vždy komplexní. Její součástí může být masáž, ale důraz je kladen na individuální cvičení k nápravě svalových dysbalancí, obnovení správných stereotypů při pohybu. Fyzioterapeut učí člověka vnímat lépe své tělo. V případě potřeby pomáhá i s edukací při používání kompenzačních pomůcek nebo poradí, jak předejít například poškození páteře v nevhodném pracovním prostředí či jak předejít úrazům nebo přetížení různých svalových skupin u sportovců. Rozdíl je i ve vzdělání. Masérem se může stát člověk s rekvalifikačním kurzem. Fyzioterapeut je zdravotnický pracovník s ukončeným vysokoškolským vzděláním nebo se specializačním vzděláním ukončeným atestací.

Do péče fyzioterapeutů EUC Kliniky Plzeň se můžete svěřit i vy, a to na základě tzv. FT poukazu, který vám vystaví váš specialista (plicní, neurologie, urologie, gynekologie aj.) – pak už stačí se jen telefonicky objednat na č.: 378 218 111.

V jakých konkrétních případech fyzioterapie skutečně pomáhá a kdy naopak pomoci nedokáže?

Fyzioterapie pomáhá při bolestech pohybového ústrojí, přispívá k uzdravování po úrazech a operacích, napravuje omezení hybnosti u četných neurologických, ale i gynekologických, urologických a plicních onemocnění – pomáhá s nácvikem správného dýchání, uplatňuje se i jako součást léčby sterility či inkontinence. U dětí pomáhá při špatném pohybovém vývoji, vadném držení těla, skolióze, polohových vadách nohou nebo plochonoží. I fyzioterapie má však své limity. Jsou onemocnění, která i při nejlepší vůli a profesionální snaze vyléčitelná nejsou. Ale i v těchto případech fyzioterapie může pomoci s hledáním co nejkvalitnějšího života. Zároveň nedokáže pomoci, pokud pacient nespolupracuje a nemá aktivní přístup.

Proč je důležitým faktorem úspěšné léčby i úzká spolupráce s ostatními odbornostmi?

Nemoc, bolest či úraz, se kterými pacient přichází, nemá nikdy jen jednu příčinu. K uzdravení či nalezení cesty ke kvalitnímu životu obvykle nestačí jen rehabilitace. Proto je nezbytná spolupráce s lékaři různých odborností – neurologem, psychologem, logopedem, ergoterapeutem a dalšími profesemi.

I do fyzioterapie pronikají moderní trendy léčby. Se kterými se můžeme na vaší klinice setkat?

Ke klíčovým metodám, které v rámci naší kliniky nabízíme, patří zejména moderní metody založené na neurofyziologickém podkladě – senzomotorická stimulace, PNF dle Kabata, akrální koaktivační terapie a další. Jejich zařazení je vždy na indikaci rehabilitačního lékaře.

Jana Pangrácová, rehabilitační sestra EUC Kliniky Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT