QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na nádraží v Plzni zastavil Legiovlak! Ve vagonech je autentická expozice - FOTKY

23.11.2021 12:26

Na hlavním nádraží v Plzni je v k vidění Legiovlak! Jde o vlak, který přepravoval v letech 1918 až 1920 československé legionáře po Transsibiřské magistrále. Ve vagonech lidé poznají tvrdý život legionářů za 1. světové války.

Legiovalk_Plzeň_foto QAP (6)
Legiovalk_Plzeň_foto QAP (6)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (7)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (9)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (8)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (10)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (11)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (1)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (2)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (4)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (3)Legiovalk_Plzeň_foto QAP (5)

Nádraží v Plzni je dvacátou první, a zároveň poslední zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. V úterý 23. listopadu v 10 hodin proběhlo slavnostní zahájení za účasti významných hostů.

Legiovlak se skládá ze 14 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce československých legionářů přepravily v letech 1918 až 1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského, ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech na návštěvníky čeká věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii československých legií.

Průvodci v historických stejnokrojích legionářů z Ruska budou návštěvníky provádět všemi vagóny.

"Vagon 'Těpluška' je jeden z nejtypičtějších pro československé legie. Jak název napovídá, vagony se zateplovaly, do vagonu se dávalo vše, co by je mohlo trochu izolovat, protože teploty na Sibiři dosahovaly i -50 °C. Ve vozech se legionáři nesměli dotknout ničeho železného, protože by okamžitě přimrzli. Smůlu měli také ti, kteří spali u stěny, nebo se o ni v noci opřeli, protože ráno je museli ostatní muži odtrhávat. V takto stísněném prostoru cestovalo šestnáct až dvacet chlapů," takto zahájil průvodce prohlídku v prvním z prohlídkových vagonu.

U vlaku bude vždy někdo, koho se mohou návštěvníci na cokoliv zeptat. Každou celou hodinu odpoledne budou mít průvodci připravené komentované prohlídky. Všední dny ve 14 a 15 hodin a o víkendu od 10 do 15 hodin. Dopoledne jsou rezervované pro školy.

Dne 26. listopadu a 3. prosince bude na místě na návštěvníky čekat i rekrutační stánek Armády České republiky. Široké veřejnosti je Legiovlak přístupný zdarma od úterý 23. listopadu až do neděle 5. prosince, ve všední den od 8 do 16, o víkendu a ve svátky od 9 do 16 hodin.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24