QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Rokycansku řádí zloději. Krádež kol, kreditní karty i internetový podvod

12.10.2022 13:40

Policisté na Rokycansku řeší krádež peněženky, kdy neznámý pachatel následně platil odcizenou kreditní kartou. Policisté pátrají i po zloději, který z auta odmontoval všechna čtyři kola.

IMG_1879

V sobotu 8. října nahlásil jednatřicetiletý muž na linku 158 krádež čtyř kol ze služebního vozidla. Při krádeži pachatel značně automobil poškodil. „Ke krádeži došlo pravděpodobně v noci z pátku na sobotu v čase od 19:30 do 8:00 hodin. Neznámý pachatel si nelámal hlavu s tím, co se stane s vozem po odstranění kol, a tak došlo k poškození všech brzdových kotoučů, bočních prahů na obou stranách, zadního nárazníku a v neposlední řadě i koncovky výfuku. Svým jednáním způsobil firmě škodu na odcizených kolech ve výši 30 000 korun a na poškozeném podvozku vozidla pak celkovou škodu přibližně 150 000 korun,“ vyčíslil mluvčí policie Ondřej Hodan.

Neznámý pachatel odcizil osmadvacetiletému muži peněženku, když se bavil s přáteli. „K odcizení došlo dle poškozeného nejspíše v noci ze soboty na neděli 9. října na blíže nezjištěném místě někde v rokycanských ulicích, kde se bavil s přáteli. Neznámý pachatel poté zneužil jednu ze dvou jeho platebních karet, se kterou platil na několika různých místech a způsobil poškozenému škodu přesahující tři tisíce korun,“ popsal Ondřej Hodan s tím, že policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Dobrý konec má pokus o internetový podvod, při kterém mohl čtyřiatřicetiletý muž přijít o 200 tisíc korun. „Poškozený umístil na inzertní portál zboží k prodeji a zanedlouho ho kontaktoval neznámý uživatel předstírající zájem o nákup. Po krátké korespondenci se domluvili na tom, že poškozený muž zašle zboží přes známou kurýrní společnost a musí vyplnit kontaktní formulář. Odkaz na něj obdržel na svůj email a byl samozřejmě falešný,“ popsal Ondřej Hodan, mluvčí policie.

Muž vyplnil veškeré údaje o bankovním účtu i své kartě. Naštěstí měl muž v bankovnictví nastavené finanční limity. „Neznámý pachatel se pak z tohoto účtu pokusil převést dvě částky 150 000 korun a 50 000 korun. Tyto převody následně poškozený muž i potvrdil ve své mobilní aplikaci. Naštěstí ho zachránila výše denního limitu pro převod finančních prostředků, který byl nižší než výše zmíněné sumy,“ dodal Ondřej Hodan.

I přesto, že ke krádeži nakonec nedošlo, kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu ve stadiu pokusu. Za to hrozí pachateli stejný trest, jako kdyby se mu peníze podařilo odcizit, tedy až pět let odnětí svobody.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24