Plzeň bude mít nejmodernější trolejbusy. PMDP investuje více než 900 milionů korun

28.12.2022 12:01

Plzeňské ulice budou v následujících letech brázdit nové moderní trolejbusy. Informovala o tom společnost Škoda Group. 

Škoda 27Tr in Pilsen_Škoda Group

„Dějiny Škoda Group se před mnoha lety začaly psát právě tady v Plzni, ve městě, které je stále srdcem výroby našich vozidel, a proto ho velmi dobře známe. Naše místní znalosti doplňujeme o zkušenosti společnosti PMDP, se kterou spolupracujeme dlouhodobě. Trolejbusy k Plzni neodmyslitelně patří a já věřím, že se v jejích ulicích budou ty škodovácké objevovat i v budoucnu. Podpora městské hromadné dopravy a její výrazná modernizace je klíčem k lepšímu životu ve městech a kvalitnější dopravy. Věříme, že se budou i další města inspirovat Plzní a zvýší úroveň dopravy,“ říká Petr Novotný, President Components & Bus Mobility ve Škoda Group.

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) podepsaly dle informací ze Škoda Group rámcovou smlouvu na dodání až 33 trolejbusů typu Škoda 26Tr a až 20 trolejbusů typu Škoda 27Tr. Dodávka vozidel by měla začít už v příštím roce, rámcová smlouva je pak uzavřena až do roku 2030. Celková hodnota kontraktu je 935 milionů Kč.

Vozidla jsou speciální tím, že mají druhé dveře předsuvné, což je typické spíše pro tramvaje. Na rozdíl od dveří tradičně používaných v autobusech, předsuvné dveře výrazně rozšiřují nástupní prostor. To usnadňuje nástup vozíčkářů i rodičů s dětskými kočárky. Ve špičce širší prostor umožňuje rychlejší výměnu cestujících,” uvádí Tereza Hladíková, mluvčí Škoda Group,

Délka trolejbusu Škoda 26Tr je 12 metrů a typ Škoda 27Tr je kloubový s délkou 18 metrů. Součástí vozidel je trakční baterie, která umožňuje provoz v úsecích bez trolejového vedení, čím je zajištěna obslužnost i ve vzdálenějších oblastech města. Cestujícím bude k dispozici moderní informační a odbavovací systém s obrazovkami, jízdnímu komfortu přispěje i výkonná klimatizace. Ke zvýšení bezpečnosti bude trolejbus opatřen kamerovým systémem.

Foto ilustrační

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24