QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

POZOR na podvodné SMS! Vypadají jako z MPSV, ale nejsou!

09.08.2022 10:41

Ministerstvo práce a sociálních věcí informovalo o podvodných SMS zprávách a falešných internetových stránkách, které se tváří jako oficiální stránky ministerstva. Jde o podvod!

podvodna smsm MPSV_MPSV

„Tento týden byly zprovozněny mimo jiné stránky mpsv-cz.cz, které měly uživatele přesvědčit, že zde může požádat třeba o příspěvek na bydlení. Odkaz byl rozesílán SMS zprávami a e-maily. Nejednalo se ale o oficiální web MPSV, šlo o stránky sloužící ke krádeži dat,“ informuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podezřelé webové stránky jsou již zablokované. „Nyní jsou již podezřelé domény blokovány. Nadále ale důrazně varujeme před dalšími falešnými weby, které napodobují doménu MPSV a slouží k phishingu,“ uvádí MPSV.

„Nejdůležitější je, že se nám podařilo falešné stránky identifikovat a zablokovat většinou za méně než 24 hodin od jejich vzniku. Škody se tak podařilo minimalizovat,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Rád bych ale nadále na všechny apeloval, aby si vždy ověřili, že se dívají na oficiální stránky ministerstva. Zvlášť, pokud klikají na nějaký odkaz,“ zdůraznil.

Registrace podvodných stránek proběhla přes německého registrátora Key-Systems GmbH 1. srpna 2022 v 12:27. Hosting provozovala skotská firma Inhosted LP, umístěn byl na Ukrajině. „I přesto, že pachatelé rozeslali tisíce SMS s linkem na falešné stránky, naštěstí jen několik málo lidí například vyplnilo své osobní údaje,“ dodal ministr Jurečka.

Tento kybernetický incident nyní vyšetřuje policie, které ministerstvo i nadále poskytuje maximální součinnost. Útočníci nijak neohrozili interní informační systémy MPSV ani Úřadu práce.

Foto ilustrační MPSV

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24