Rehabilitace hrou? Fakultní nemocnice Plzeň testuje virtuální realitu - VIDEO

29.04.2022 11:13

Na Oddělení léčebné rehabilitace ve FN Plzeň právě probíhá zajímavá klinická studie. Virtuální realita pomáhá pacientům rozpohybovat ramenní kloub. Podívejte se na video!

virtualni realita ve FN Plzen _foto QAP (4)
virtualni realita ve FN Plzen _foto QAP (4)virtualni realita ve FN Plzen _foto QAP (1)virtualni realita ve FN Plzen _foto QAP (2)virtualni realita ve FN Plzen _foto QAP (3)virtualni realita ve FN Plzen _foto QAP (5)virtualni realita ve FN Plzen _foto QAP (6)

V polovině února letošního roku zahájilo Oddělení léčebné rehabilitace FN Plzeň novou klinickou studii na využití virtuální reality. Pacienti s bolestí a omezenou funkcí v oblasti ramenního kloubu tak mohou rehabilitovat například při chytání ryb.

„Většinou jsou pacienti mile překvapeni z virtuálního světa jako takového. Často se dostanou v rozsahu pohybu dále než za normálních okolností. Nemyslí až tolik na bolest, jsou více motivovaní a je to taková řekněme rehabilitace hrou,“ říká primářka Oddělení léčebné rehabilitace MUDr. Andrea Kunschová.

Do studie je aktuálně zařazeno 40 pacientů, polovina z nich absolvuje kromě standardní rehabilitační léčby i pravidelné cvičení ve virtuální realitě. Krom dětí, není studie nijak věkově omezená. Jedná se o pacienty například po úrazu ramenního kloubu nebo s degenerativním onemocněním. Studie je randomizovaná.

V rámci této studie je navrhnuto 30 virtuálních prostředí. Pacient se například ocitne na opuštěném ostrově, kde trhá ananasy, chytá ryby apod. Na rehabilitaci dohlíží skrz tablet fyzioterapeut a dle individuálních potřeb upravuje náročnost či dokonce samotné úkony. „I když je tam naprogramovaný virtuální průvodce, který pacienta navede, může dojít k problému ve smyslu polohy pacienta, držení těla. Proto je fyzioterapeut u rehabilitace přítomen, aby mohl dopomoci,“ upřesňuje primářka.

V rámci zařazování do virtuální studie probíhá mimo jiné ověřování, zda pacient netrpí epilepsií nebo motáním hlavy, což by mohlo léčbu negativně ovlivnit. U mladších pacientů bývá výhodou, že si virtuální realitu zkusili a tak lépe ví, co od toho mohou očekávat. „Když jsme to zkoušeli sami na sobě, nebo na pacientech i mimo studii, nezaznamenali jsme žádné negativní vnímání virtuální reality jako takové,“ doplňuje Andrea Kunschová.

Přínos této metody budou lékaři postupně vyhodnocovat. „Léčba pacientů trvá měsíc a poté probíhají kontroly, abychom věděli, jak se s odstupem času změnila funkčnost ramenního kloubu a celkový klinický vývoj. Rok bychom chtěli zkoumat profity této léčby,“ osvětluje MUDr. Andrea Kunschová.

V budoucnu chce vedení nemocnice virtuální realitu zařadit do běžné léčby. „Jsem zvědavý, jaké konkrétní výsledky studie přinese a těším se, až budeme moci virtuální realitu zařadit mezi standardní druhy léčby,“ doplňuje ředitel FN MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. Podle ředitele nemocnice by časem mohla tato metoda ušetřit také pracovní sílu.

foto: QAP.cz, video: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24