QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Řidič na Tachovsku jel na D5 v protisměru a havaroval. Připomeňte si co dělat, když se dostanete do podobné situace

19.01.2023 12:31

Dle policie je nejdůležitější nezmatkovat. Několikrát za měsíc, přijmou policisté oznámení, týkající se jízdy v protisměru. Jak v případě takové situace postupovat? Přinášíme informace.

řsd dálnice D5 oprava povrchu

Poslední případ v Plzeňském kraji se stal před několika dny na Tachovsku. Řidič způsobil svou jízdou v protisměru dopravní nehodu, nyní policie pátrá po svědcích události. „K začátku incidentu došlo v neděli 15. ledna letošního roku kolem 17:39 hodin v prostoru 144. km dálnice D5 ve směru na Rozvadov (exit Svatá Kateřina). Dosud neznámý řidič s vozidlem tmavé barvy tam z nájezdu vjel do protisměru, kde v prostoru 136. km (exit Mlýnce) způsobil dopravní nehodu. Bočně narazil do protijedoucího vozidla, kterému poškodil zpětné zrcátko na straně u řidiče a od nehody ujel neznámo kam,“ uvedl Ondřej Hodan, mluvčí policie s tím, že policie nyní hledá svědky nehody. Taktéž by uvítali videozáznamy z kamer v automobilech.

Jízda v protisměru na dálnici je velmi nebezpečná. Tento incident se naštěstí obešel bez zranění. Co tedy dle Policie ČR dělat, pokud se ocitnete v protisměru?

  • Zastavte na krajnici, ideálně na levé vedle nejpomalejšího jízdního pruhu, pokud to však možné není, pak neriskujte a zastavte co nejblíže středovému pásu dálnice.
  • Zapněte varovné blinkry, ať je vaše auto více vidět
  • Utečte z vozidla v reflexní vestě za svodidla. Bohužel i správně odstavené vozidlo představuje vysoké riziko srážky.
  • Volejte linku 158 a informujte Policii o své poloze, vyčkejte do jejího příjezdu.

Jak se zachovat, vidíte-li jiné vozidlo v protisměru?

V tomto případě je postup jednoduchý – pokud je to možné, okamžitě se spojte s Policií ČR prostřednictvím linky 158 a informujte ji o poloze auta v protisměru.

„Dnes již funguje na dálnicích systém detekce vozidel v protisměru, čidla jsou nainstalována na mýtných branách. Jakmile zaregistrují vůz jedoucí opačným směrem, okamžitě spustí poplach v centrále Národního dopravního informačního centra ŘSD a jeho následkem je řidičům zobrazována varovná zpráva na elektronických infotabulích v daném úseku,“ uvedla Šárka Pižlová, mluvčí policie.

Foto ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24