QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stodská nemocnice nabízí rodičkám více nadstandardů a širší a pestřejší stravu

11.05.2023 17:22

Gynekologicko-porodnické oddělení Stodské nemocnice zlepšilo péči o rodičky, které se rozhodnout přivést na svět své dítě právě v této nemocnici.

Stodská nemocnice_nové pokoje_gynekologie_2023_NPK
Stodská nemocnice_nové jídlo_gynekologie_2023_NPKStodská nemocnice_nové jídlo_gynekologie_2023_NPK1Stodská nemocnice_nové pokoje_gynekologie_2023_NPK

V lůžkové části došlo k úpravě čtyř pokojů na úroveň nadstandardů a pro čerstvé maminky nemocnice zavedla rozšířenou formu stravování, aby měly rodičky k dispozici více bílkovin a vitamínů.

Už od počátku roku nabízí porodnice také pacientkou kontrolovanou analgezii, těhotenské šátkování rebozo, pořídila fototerapeutickou deku a monitorované lůžko, které umožní intenzivnější kontakt miminka s maminkou, a provádáí na památku otisk nožiček novorozenců.

„Dosud jsme měli pro rodičky a gynekologické pacientky dva nadstandardní pokoje, kde byly hospitalizovány samy. Nyní jsme tyto dva pokoje nechali zrekonstruovat, vybavit novým nábytkem, novými přebalovacími pulty a hlavně jsme u nich kompletně modernizovali sociální zařízení, tedy koupelnu s toaletou. Jsou prostorné a mají velkoryse řešenou sprchu se sedátkem,“ popsala staniční sestra lůžkové části gynekologicko-porodnického oddělení Simona Kocová s tím, že dále vznikly další dva jednolůžkové pokoje. Nemají sice vlastní sociální zařízení, ale jsou prostorné, mají rovněž nové vybavení a připomínají více domácí prostředí než nemocniční pokoj.

Ženy také nově dostávají ke každému dennímu jídlu i doplňkový pokrm, který mohou buď rovnou sníst nebo si ho nechat na později v lednici, a již brzy budou mít přímo na oddělení stále k dispozici například i jogurty.

„Ke každé snídani dostávají maminky vedle běžné porce navíc i jogurtové nebo kefírové smoothie nebo rýžovou či ovesnou kaši s ovocem. K obědu mají navíc salát nebo kompot. V odpoledních hodinách pak mají všechny pacientky na gynekologickém oddělení svačinu, ve které je třeba pečivo se šunkou nebo sýrem a večeři opět o něco pestřejší o ovoce nebo zeleninu. A dokončujeme také záměr, že ženy budou mít na oddělení stále k dispozici nějaké mléčné výrobky a cereálie, které si budou moci vzít, kdykoli na ně dostanou chuť. Strava pro ně je obecně zaměřena na vyšší přísun bílkovin. Zároveň jsme připraveni nabídku přizpůsobit i maminkám s případnými potravinovými alergiemi,“ doplnila nutriční terapeutka Barbora Pavlíková Honzáková.

Foto NPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24