QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kriminalisté prošetřili kauzu policejního násilí na lidech bez domova v Plzni. Jaký je závěr?

31.05.2023 9:10

V rámci festivalu Jeden svět v Plzni bylа v březnu k vidění výstava o policejním násilí na lidech bez domova. Výstava vyvolala mnoho emocí. Celou kauzu prošetřili kriminalisté Policie České republiky.

výstava policie násilí_Plzeň_0423_QAP (5)

Od 22. března do 5. dubna byly na mostě Ivana Magora Jirouse v Plzni umístěny plakáty s citáty plzeňských městských strážníků, ilustrované fotografiemi rekonstruujícími akty násilí. „Výstava “Násilí a pořádek”, pořádaná v rámci festivalu Jeden Svět, rekonstruuje scény násilí, které se v Plzni staly. Projekt vychází z unikátního zdroje. Jsou to výpovědi samotných strážníků, kteří se přiznávají, že byli svědky brutálního protiprávního jednání,“ uvedli tehdy organizátoři festivalu Jeden svět.

Výstava vycházela z bakalářské práce “Etnografie uplatňování sociální kontroly vůči lidem bez domova”, kterou napsal zaměstnanec Městské policie Plzeň. “Třeba vím, že někdo má rád, když může ty bezdomovce mučit, jako třeba polévat vodou v mrazech a podobný prasárny,“ stálo například na jednom z plakátů.

Kauzu prošetřili kriminalisté Policie České republiky. „Na konci března letošního roku bylo na Okresní státní zastupitelství Plzeň – město podáno trestní oznámení ohledně možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s bakalářskou prací strážníka, ve které popisoval nevhodné chování dalších strážníků,“ uvedla Dagmar Brožová, mluvčí policie.

Oznámení bylo postoupeno kriminalistům oddělení obecné kriminality, kteří ve věci prováděli šetření. „Kriminalisté vyzvali strážníky k podání vysvětlení, provedli šetření mezi osobami bez domova. Cestou velitele městské policie byli osloveni všichni plzeňští strážníci, aby se každý, kdo ví o nějaké trestné činnosti strážníků, zejména o chování uváděné v bakalářské práci, dostavil na kriminální policie a sdělili relevantní informace,“ popsala vyšetřování mluvčí.

„Prostudováním kompletního spisového materiálu a na základě dostupných informací kriminalisté nyní došli k závěru, že nebyla naplněna skutková podstata trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Nejedná se o přestupek, trestný čin a ani jiné protiprávní jednání, a proto byl spis založen ad acta,“ řekla Dagmar Brožová, mluvčí policie. Spis byl tedy označený jako vyřízený.

Výstava o policejním násilí na lidech bez domova vyvolala politickou přestřelku. Podrobnosti čtěte zde.

Foto ilustrační QAP
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24