Muž obchodoval se slonovinou, prodával i věci ze zuboviny vorvaně! Hrozí mu tři roky!

31.05.2023 19:36

Muž z Rokycanska obchodoval se slonovinou apod., nyní je trestně stíhán a hrozí mu až tři roky odnětí svobody.

IMG_1879

"Rokycanští kriminalisté v těchto dnech zahájili trestní stíhání šedesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," potvrdila mluvčí policie Dagmar Brožová.

Muž prodával artefakty ze slonoviny apod. "V přesně nezjištěném období zakoupil nebo jiným způsobem získal různé artefakty ze slonoviny v celkovém počtu 70 kusů a v jednom případě ze zuboviny vorvaně obrovského, které poté přechovával a v loňském roce nabízel k prodeji jednak v prodejně a také na webových stránkách, a to i přesto, že k prodeji neměl povolení a nebyla mu udělena žádná výjimka z obchodování se slonovinou (tzv. certifikát ES)," dodala mluvčí policie.

Slon a vorvaň obrovský patří mezi jedince druhu živočicha kriticky ohroženého vyhubením, a proto je chráněn Úmluvou o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů, přičemž artefakty ze slonoviny a zuboviny vorvaně jsou výrobky z částí jedinců exemplářů zařazených do Přílohy a nařízení Rady (ES) a komerční nakládání s exempláři je zakázáno.

"Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody na tři roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," uvedla dále policejní mluvčí.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24