QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podvodníci na internetu jsou stále vynalézavější. Vydávají se za vaše přátele

22.07.2022 11:47

Jeden z aktuálně řešených případů na Tachovsku je velmi zarážející. Podvodník se na sociálních sítích vydával za přítele okradeného. Podrobnosti v článku…

Telefonát_foto Pixabay

Případ ze dne 17. července letošního roku šetří policisté ze Stříbra. Policie pátrá po pachateli, který se naboural do účtu uživatele na sociální síti a okradl muže, který si myslel, že komunikuje se svým kamarádem.

„Neznámý pachatel tam napadl profil uživatele na sociální síti a pod jeho jménem oslovil 36letého muže ze seznamu přátel. Následně jej žádal o poskytnutí telefonního čísla. Muž v domnění, že se jedná o jeho kamaráda, mu toto číslo poskytl,“ uvedla k případu Iva Vršecká, mluvčí policie.

Pachatel poté muže kontaktoval a vylákal z něj další údaje. „Poté jej neznámý pachatel pod záminkou výhry v soutěži kontaktoval přes sociální síť, kde muže přesvědčil, aby mu zaslal QR kódy k platbám, které mu po ukončení komunikace přijdou na mobilní telefon. Poškozený dle požadavku svého údajného kamaráda tyto platby potvrdil ve svém internetovém bankovnictví a také mu zaslal údaje ke své platební kartě. Provedenými transakcemi vznikla muži škoda, která přesahuje 20 tisíc korun,“ popsala případ mluvčí policie.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Po pachateli intenzivně pátrají.

 

foto ilustrační pixabay
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24