Podvodník z Rokycanska zmizel i s miliony. Dopadli ho na Kostarice

28.01.2023 9:05

Obviněný muž byl na pražském letišti předán policii a umístěn do cely. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody na dva roky až osm let.

QAP - úvodní fotka

„Mimořádný úspěch se podařil kriminalistům odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Od roku 2017 pracovali intenzivně na případu podvodu. Zahájili trestní stíhání čtyřiašedesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání z pokračujícího zločinu podvod,“ informovala Dagmar Brožová, mluvčí policie.

Muž se podvodu dopustil jako jednatel a jediný společník firmy, když vylákal pohonné hmoty u podnikající fyzické osoby, aniž by za ně zaplatil. „Nejprve jednal tak, aby získal důvěru, a předstíral finanční solventnost. Poté objednal 272 tisíc litrů motorové nafty, která byla dovezena a přečerpána do nádrží čerpací stanice na Rokycansku, kterou si předtím pronajal. Faktury vystavené k objednávkám nafty ve lhůtách splatnosti ani nikdy později neuhradil, čímž se obohatil o 7 600 000 korun,“ uvedla mluvčí policie.

Muž následně odjel do zahraničí. „Krajští kriminalisté se pokoušeli několik let zajistit obviněného pro účely trestního řízení. V průběhu prověřování kriminalisté zjistili, že se muž zdržuje na území Kostariky. Vyhlásili pátrání a soud vydal Evropský zatýkací rozkaz. V červnu 2022 byl na základě žádosti českých justičních orgánů zadržen kostarickou policejní složkou, umístěn do vazby a na základě extradice předán českým orgánům,“ vysvětlila Dagmar Brožová.

„Po osmi měsících ve vazbě v Kostarice byl předán českým policistům a na letišti v Praze byl poté zadržen a umístěn do policejní cely. Krajští kriminalisté poté státnímu zástupci podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. Rokycanský soud akceptoval návrh státního zástupce, a tak byl obviněný převezen do vazební věznice. Za to, že svým jednáním způsobil značnou škodu, hrozí mu trest odnětí svobody na dva roky až osm let, dodala mluvčí.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24