QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na podvodné faktury! Muž přišel o více než milion korun

04.10.2022 17:06

Dalším případem internetového podvodu se zabývají kriminalisté na Rokycansku. Muž obdržel fakturu od dodavatele se kterým dlouhodobě spolupracuje. Po několika dnech zjistil, že se jednalo o podvodný email. 

Klávesnice Pixabay

“Vše začalo v pondělí 26. září v dopoledních hodinách, kdy majiteli firmy přišel email od zahraniční nadnárodní společnosti s proforma fakturou. Jednalo se o úhradu za materiál, který měl muž od společnosti v budoucnu obdržet. Nespatřoval v tom nic zvláštního, protože s touto firmou obchoduje již přes 10 let. Ten samý den odpoledne tedy na účet z faktury odeslal přes 54 tisíc euro, což je v přepočtu více než 1 300 000 korun,” popsal Ondřej Hodan, mluvčí policie.

Majitele firmy ale za několik dní kontaktoval jeho dlouholetý dodavatel s upozorněním na podvodné emaily, které se podobají těm skutečným. “Zanedlouho poškozený zjistil, že se stal obětí podvodníků a okamžitě kontaktoval policii. Vzhledem k výši škody si případ převzali rokycanští kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a případem se dále zabývají,” dodal Ondřej Hodan.

foto ilustrační Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24