Už ani pivo není, co bývalo!

14.05.2013 9:50

To, že vás po večeru, kdy si dáte pár piv, bolí hlava a je vám špatně, nemusí být jen od toho, že jste to s pitím přehnali. Nejnovější testy ukázaly, že řada piv obsahuje nebezpečné látky!

Spotřeba piva s nástupem jara a letní sezóny bude jako každý rok stoupat. Mezi druhy piv bychom si ale měli vybírat. Podle analýzy společnosti dTest totiž některá piva obsahují nebezpečné látky, které můžou při dlouhodobém užívání způsobit i poruchu imunity.

Sdružení na ochranu spotřebitelů dTest odhalilo v celkem 33 pivech různých značek přítomnost takzvaných mykotoxinů. Ty způsobují hlavně bolest hlavy, nevolnost a můžou znamenat i vážnější problémy. Do piva se dostávají třeba z plesnivého ječmene.

U celkem 5 druhů piv byly dokonce naměřené opravdu vyšší hodnoty. Vůbec nejhůř dopadly Svijany. "Svijanská kněžna s 5,2 % alkoholu obsahovala na litr 85 mikrogramů, což je množství překračující tolerovatelnou denní dávku. Přípustná dávka předmětného mykotoxinu se stanovuje velmi jednoduše. Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností,“ vysvětluje manažer testování Václav Beneš.

K překročení už poloviny povolené dávky přitom stačí vypít třeba jen dvě piva. Mezi další piva, která měla vyšší hdonoty patří Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.

„Sdružení dTest podalo ke všem pěti uvedeným výrobkům podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která naše zjištění nyní prověřuje,“ doplňuje Václav Beneš.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT