QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Za porušování autorských práv hrozí 64letému muži vězení

06.10.2022 8:12

Plzeňští kriminalisté zahájili trestní stíhání muže obviněného ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. 

foto-qap-cz (43)

“Obviněný muž měl během jednoho měsíce v roce 2022 z místa svého pobytu přes internetovou síť vědomě a bez souhlasu nositelů autorských práv kopie nejméně 104 jednotlivých filmových děl a seriálů či odkazů na ně. Tímto jednáním umožnil nelegální stažení těchto kopií autorských děl veřejnosti ku škodě různých oficiálních distributorů. Tím že je volně zpřístupnil ke stažení ostatním uživatelům, přičemž k jejich užití nedaly oprávněné osoby souhlas, zasáhl do chráněných práv držitelů autorských práv,” uvedla Michaela Raindlová, mluvčí policie s tím, že v případě prokázání viny muži hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

Michaela Raindlová apeluje: “Každý, kdo podobným způsobem šíří filmy či jiná audiovizuální a hudební díla by si měl uvědomit, že pokud k nim nemá autorská práva, dopouští se protiprávního jednání. Mnozí uživatelé internetu si tuto skutečnost neuvědomují, a proto by si měli vždy řádně prostudovat podmínky užívání obdobných datových úložišť, programů či internetových stránek.”

foto ilustrační

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24