QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Černý humor a špičkové obsazení. Divadlo J. K. Tyla čeká další premiéra!

26.10.2022 12:19

Hru Anity Augustin Jednou hole, jednou na nože uvede Divadlo J. K. Tyla jako první divadlo v republice. Čtyři rebelující postarší dámy, které čelí obvinění z napadení, zaručeně diváka pobaví i překvapí.

01_jednou_hole_djkt_2022_foto_irena_sterbova-8731
01_jednou_hole_djkt_2022_foto_irena_sterbova-873102_jednou_hole_djkt_2022_foto_irena_sterbova-846803_jednou_hole_djkt_2022_foto_irena_sterbova-1711

Anita Augustin bez servítek a s černým humorem cupuje na kusy obrazy vlídných stařenek smířených s životem i nastupující demencí. Hra i kniha je obžalobou civilizačních předsudků i systému, ve kterém žijeme už jako mladí, perspektivní a vydělávající daňoví poplatníci, a nakonec nevypovídá o vyhoření, které přichází až s věkem, ale které můžou znát už i teenageři. A kdo jiný by mohl rebelující seniorky ztvárnit lépe než Jana Kubátová, Monika Švábová, Apolena Veldová a Veronika Janků,“ přibližuje novou inscenaci dramaturgyně Klára Špičková.

Dynamická groteska vypráví o čtyřech postarších dámách, které čelí obvinění z napadení ministryně sociálních věcí, a je jako stvořená pro Janu Kubátovou, Moniku Švábovou a Apolenu Veldovou. Přední herečky plzeňského činoherního souboru pak skvěle doplňuje hostující Veronika Janků, další role ztvárňuje Matyáš Darnady. Herečka Jana Kubátová, která v inscenaci ztvární Almut, silnou kuřačku trpící nespavostí byla nedávno uvedena do Dvorany slávy hejtmana Plzeňského kraje.

„Silný příběh, humor a kritika nastavení společnosti, ve které žijeme – to jsou věci, které mě na hře Jednou hole, jednou na nože zajímají a baví. Ženy v důchodovém věku jsou v naší společnosti menšinou. Jakmile přestanou být produktivní, odsuneme je někam na okraj. Přestaneme věnovat pozornost tomu, co říkají a chtějí. Ale ony mají stále své sny, touhy, plány a přání. Chtějí žít a přežít – přežít v systému, který s námi přestal počítat jednoduše proto, že už mu nestačíme,“ říká Aminata Keita, která incenaci režíruje. Jedná se o její první spolupráci s DJKT.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Premiéra 29. října 2022 na Malé scéně DJKT. Nejbližší reprízy 8. listopadu a 3. prosince 2022

Foto Irena Štěrbová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24