11.12.2024 15:28
11.12.2024 14:24
Šumavský Špičák zahájí o víkendu lyžařskou sezonu! Využijte slevy na skipasy
11.12.2024 13:01
Policie pátrá v souvislosti s krádeží v centru Plzně po muži na fotografii. Poznáte ho?
Budoucí kuchaři z Rokycan jeli na zkušenou do Německa – FOTKY
V rámci přeshraniční spolupráce navštívili žáci Střední školy Rokycany bavorskou hotelovou školu Hotelberufsschule Viechtach. Jaký zajímavý program si tamní žáci pro své české kolegy připravili?
Spolupráce mezi školou v Rokycanech a ve Viechtachu má podpořit česko-bavorské vztahy při vzdělávání a volbě povolání v oblasti gastronomie a hotelnictví. V červnu letošního roku se žáci z Německa podívali do Rokycan. Na oplátku v bavorské škole pohostili české budoucí kuchaře v pondělí 26. září. „Naši žáci vyrazili do hotelové školy v bavorském Viechtachu a strávili spolu velmi zajímavý, prakticky zaměřený a oboustranně přínosný den,“ řekla ředitelka školy Irena Vostrá.
Žáci během dopoledne absolvovali barmanský a bylinkářský kurz. „Absolventi bylinkářského kurzu poznali a mohli ochutnat dokonce i některé exotické druhy koření a získali na konci kurzu certifikát. V barmanském kurzu si žáci prakticky vyzkoušeli různé postupy tvorby nealkoholických koktejlů a vytvořili tak nejen sladké, ale i hořké nebo kyselejší nápoje, někdy i s využitím bylinek,“ prozradila Irena Vostrá.
Odpoledne se neslo ve znamení soutěže. Žáci byli rozděleni do česko-německých skupin a měli za úkol předvést své kuchařské umění. Úkolem bylo společně připravit jednohubky, originální a chutný nealkoholický koktejl a na závěr vše společně prezentovat u ozdobeného stolku. „Němečtí a čeští žáci velmi dobře spolupracovali a výsledkem bylo pět originálních zcela odlišných konceptů. Odborná porota neměla své rozhodování jednoduché, nakonec ale rozhodla o vítězném týmu, jehož účastníky byli: Tjaag Heinig, Lucie Rankl, Michelle Plocher, Matěj Chramosta a Adam Fremuth,“ zhodnotila soutěž ředitelka rokycanské školy s tím, že vítězný tým získal diplom a možnost absolvovat v Německu odbornou gastronomickou praxi.
Foto SŠ Rokycany, Heiko Langer