S Andreou v kuchyni: Recept na výborný velikonoční mazanec

25.03.2015 9:41

Blíží se Velikonoce. Na velikonočním stole tak nemůže chybět mazanec spolu s beránkem a nádivkou. Dnes vám přinášíme recept na výborný velikonoční mazanec.

IMG_1715

ANDREA V KUCHYNIJe tady další díl našeho vaření dnes tedy spíše pečení. Velikonoce se blíží, upečte si s Andreou v kuchyni výborný velikonoční mazanec.

Každý má jistě svoje osvědčené těsto na Velikonoční mazanec (bochánek), tak já nabízím k vyzkoušení to naše. Mazanec je krásně vláčný, není suchý a nedrolí se.

Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750g mouky ( dávám půl na půl hladkou a polohrubou )
180g cukru krupice
180g tuku ( používám máslo )
2 vejce
52g droždí
375ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky, přidá také do těsta ( nejlépe namočené v rumu )
mandle na posypání
1 vejce na potření

 

Postup přípravy receptu:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

FOTO: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT