QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni bude vystavovat věhlasná panenkářka. Nenechte si ujít Něžné vánoční dostaveníčko

25.11.2022 12:10

Výstava, která nejednoho člověka zavede do dětství, se bude konat v Plzni na Roudné. Své autorské panenky bude vystavovat umělkyně Blanka Křížová.

Textilní panenky - Blanka Křížová

Vernisáž výstavy s názvem Něžné vánoční dostaveníčko se bude konat ve Vinotéce Galerii Hess, Na Roudné 59, Plzeň v pátek 2. prosince od 17 hodin. Přijďte se seznámit s autorkou a nechat se v předvánočním čase na chvilku unést zpět do dětství pomocí krásných panenek. 

Blanka Křížová je rodačka z Chebu, která žije v Plzni. Panenky, které umělkyně vytvořila, získaly nejedno významné ocenění. Například v roce 2018 získalo dílo Blanky Křížové 1. místo na prestižní mezinárodní výstavě Prague Doll. “Tvorbě dekorativních textilních panenek se věnuji už sedm let. Miluji panenky a textil. Spojení těchto dvou vášní přivedlo na svět kouzelné bytosti, které na výstavě v Plzni představím,” řekla QAPu umělkyně. Textilní panenky jsou propracované do nejmenších detailů.

Panenky, které Blanka tvoří, jsou pohyblivé v kloubech, mají nehty a ručně šitý obličej. Často působí jako loutky, které mohou v mžiku v rukách ožít a vyprávět svůj vlastní příběh. Mezi panenkami najdeme i známé postavy, jako například Sisi, Popelku s princem, ale také panenku Zaklínače. “Náměty čerpám z vlastní fantazie, ale také z historie a pohádek. Každá z nich je originál a pro mě osobní výzvou,” prozradila Blanka Křížová.

Výstava autorských panenek bude ve Vinotéce Galerii Hess k vidění do 8. ledna. Nenechte si ujít příležitost setkat se s neobyčejnou umělkyní a přijďte na vernisáž výstavy s názvem Něžné vánoční dostaveníčko.

foto Textilní panenky Blanka Křížová, Galerie Hess

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24