QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Deset míst v historickém centru Klatov dočasně oživí moderní sochy

27.04.2023 13:10

Galerie Klatovy / Klenová ve spolupráci s městem Klatovy připravila pro rok 2023 výstavu s názvem Sochy v ulicích. Jedná se o druhé pokračování festivalu současného umění ve veřejném prostoru města.

sochy v Klatovech_0423_město Klatovy (2)
sochy v Klatovech_0423_město Klatovy (2)sochy v Klatovech_0423_město Klatovy (4)sochy v Klatovech_0423_město Klatovy (1)sochy v Klatovech_0423_město Klatovy (3)

„Navážeme na loňský nultý ročník, kdy ve veřejném prostoru byly umístěny práce absolventů ateliéru Figurálního sochařství a medaile Akademie výtvarných umění v Praze, školy profesora Jana Hendrycha. Letos se svými díly představí absolventi ateliéru veškerého sochařství profesora Kurta Gebauera,“ informoval Martin Kříž, místostarosta Klatov.

Za tímto účelem bylo vybráno deset míst v historickém centru města nebo jeho blízkém okolí, kde budou jednotlivé práce instalovány. „Například hlavní vchod do kulturního domu ozdobí „Blesk“ Diany Winklerové, což je 5 m vysoká hliníková socha vytvořená za účelem zachycení blesku v krajině, který trvá jen okamžik. Na Rybníčkách bude mít svou instalaci Jan Zdvořák, na místě u základní umělecké školy osadí sochu autoři Adam Stanko a Helena Sequensová,“ prozradil místostarosta.

V loňském roce byla jedna ze soch poškozena. Tato událost inspirovala umělce k vytvoření sochy Vandala. „Ve Vrchlického sadech bude stát socha Vandala od Matouše Lipuse, která bude tak trochu reagovat na poškození několika soch v předchozím ročníku. Tehdy někdo během jediného měsíce zaútočil na bronzovou sochu mladíka oblečeného ve spodním prádle, který sledoval mobil. Ta stála za Bílou věží. Nenechavci dílo povalili a socha od autora Jakuba Vlčka přišla o obě ruce. Doufám, že podobného poškozování se letos nedočkáme,“ říká místostarosta.

Slavnostní zahájení proběhne v sobotu 29. 4. 2023 v 15:00 v Hostašových sadech a výstava potrvá až do konce října. V rámci vernisáže proběhne komentovaná prohlídka výstavy za účasti kurátorů a přítomných autorů, performance Lenky Klodové k dílu Ženy v přechodu a hudební performance Adama Stanka.

Detailní informace naleznete zde.

Foto město Klatovy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24