DJKT představilo pohádkový muzikál Slavík a růže. Projekt INTRO nabízí jedinečnou příležitost

11.05.2023 11:21

Muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla nastudoval a ve dnech 5. a 6. května představil divákům na Malé scéně muzikál, který získal 2. místo v 2. ročníku soutěžního projektu INTRO ’22. Jedná se o poetické dílo Slavík a růže mladého autora Jana Berky.

01_slavik_a_ruze_intro_2023_djkt_foto_irena_sterbova_pragerova_kraus_2738
01_slavik_a_ruze_intro_2023_djkt_foto_irena_sterbova_pragerova_kraus_273803_slavik_a_ruze_intro_2023_djkt_foto_irena_sterbova_chrenkova_topinkova_hanzlickova_3815.07_slavik_a_ruze_intro_2023_djkt_foto_irena_sterbova_kraus_sefl_3830

Muzikál Slavík a růže volně vychází ze stejnojmenné předlohy Oscara Wildea a vypráví o dívce Cláře, která se rozhodne získat pro svého milovaného, ale čarodějnicí očarovaného Adama rudou růži. Květ však může do ruda zbarvit pouze krev slavíka, v něhož se Clara rozhodne s pomocí kouzel proměnit a pro Adamovo štěstí se obětovat.

Jak muzikál ohodnotila redaktorka QAPu? Soutěžní projekt INTRO dává umělcům jedinečnou příležitost, kterou mladý autor muzikálu Slavík a růže Jan Berka využil naplno. Romantické libreto s pohádkovými prvky diváky pobavilo i pohladilo na duši. Studentka Konzervatoře Plzeň Lucie Pragerová, která se premiérově představila v hlavní roli na scéně DJKT, po boku zkušeného Dušana Krause zazářila. Kombinace ansámblu souboru muzikálu DJKT a studentů uměleckých škol zafungovala na jedničku. Projekt INTRO je atraktivní nejen pro umělce, kteří získají zkušenosti na profesionální úrovni, ale také pro diváka, který má jedinečnou příležitost vidět dosud neuvedený muzikál.

Za projektem INTRO, jehož první ročník byl vyhlášen v roce 2020, stojí šéf souboru muzikálu DJKT Lumír Olšovský a dramaturg Pavel Bár. „Cílem INTRA je podnítit a podpořit původní českou tvorbu. Snažíme se dát příležitost nejen samotným autorům k uvedení jejich díla s profesionálními herci, ale také začínajícím režisérům či choreografům,“ objasnil záměr projektu Lumír Olšovský.

Muzikál Slavík a růže zaslouženě sklidil o prvním květnovém víkendu velké ovace a potlesk ve stoje. Režisérem inscenace byl posluchač DAMU Jan-Jakub Šenkeřík, v hlavních rolích se představili Dušan Kraus a Lucie Pragerová. Dále diváci na jevišti viděli Jozefa Hruškociho, Soňu Hanzlíčkovou, Stanislavu Topinkovou Fořtovou, Kateřinu Chrenkovou, Pavla Klimendu, Martina Šefla a company složenou ze členů souboru muzikálu a studentek muzikálového zpěvu na plzeňské konzervatoři.

Vítězné muzikály 1. ročníku (Kouzelné hodinky doktora Kronera, Píseň pro Ninu a Otřást vesmírem) jsou k vidění na divadelní streamovací platformě Dramox. V březnu tohoto roku mohli diváci na Malé scéně v Plzni vidět vítězné dílo aktuálního ročníku – Orlando skladatele Pavla Trojana jr. a libretistky Terezy Březinové.

Ještě do 15. května 2023 mohou zájemci posílat přihlášky do 3. ročníku – INTRO ’23 junior, který se zaměřuje na dětské publikum. Přihlášené muzikály posoudí porota sestavená z renomovaných divadelních praktiků a odborníků na dětskou tvorbu z celé republiky. Vítězný titul bude uveden v květnu 2024 na Nové scéně pod režijní supervizí Viléma Dubničky, bývalého člena činohry DJKT a zakladatele Divadelního léta pod plzeňským nebem.

Více informací o projektu INTRO ’23 junior najdou autoři na webových stránkách plzeňského divadla.

Foto Irena Štěrbová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24