QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Epidemie akutních respiračních chorob začala, čekárny lékařů praskají ve švech

20.12.2022 17:08

Českem se šíří vlna akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Počty nemocných za poslední týden dosáhly hodnoty 2343 případů na 100 000 obyvatel, což představuje vzestup o 33,6 % v porovnání s minulým týdnem. Nárůst nemocnosti je evidován ve všech krajích a ve všech věkových skupinách.

thermometer-g7106bcd90_1920

Respirační nemoci jsou na vzestupu, i Plzeňský kraj už eviduje epidemii. „Lze předpokládat, že i v dalším týdnu se počty nemocných s respiračními onemocněními včetně chřipky budou zvyšovat. Lidé by se měli pokud možno vyhýbat větším uskupením a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla jako je například kýchání do kapesníku. Omezit by měli také podávání rukou, objímání se při pozdravu nebo dotýkání se obličeje a očí neumytýma rukama. V případě nemoci nebo jejích příznaků, doporučujeme raději zůstat doma a omezit kontakt s rizikovými skupinami jako jsou senioři nebo osoby s chronickým onemocněním na nezbytné minimum. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů,” řekl Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví.

Podle hlášení Státního zdravotního ústavu se v současnosti uplatňuje několik původců akutních respiračních onemocnění, které vedle sebe nadále ve vyšší míře cirkulují v populaci. Zejména jde o viry chřipky, SARS-CoV-2 a RSV. "Denně máme plnou čekárnu. Často k nám rodiče vozí děti i večer nebo v noci, kdy se jejich stav zhoršuje. Až na výjimky se jedná o kašel, rýmu, zvýšenou teplotu nebo horečku," uvedla doktorka z plzeňské dětské pohotovosti.

Čekárna ORL ve Fakultní nemocnici Bory zažívá denně silný nápor pacientů, kteří sem už od brzkých ranních hodin přicházejí. "Čekáme tu už tři hodiny, snad půjdeme rzo na řadu. Celá rodina máme stejné příznaky, bolí nás v krku, máme teplotu a kašel," popsala nám svůj stav jedna z čekajících, která nakonec odcházela domu s potvrzenou angínou.

Rodiče malých dětí se navíc bojí nedostatku léků proti bolesti či teplotě. "Obcházíme lékárny, abychom sehnali lék na teplotu. Až v několikáté lékárně jsme byli úspěšní a konečně můžeme dceři dát čípek. Snad se ji brzo uleví," popsala situaci maminka malé Viktorky.

Foto: Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24